Τρίτη, Ιουλίου 08, 2008

  • Έκπληξη και αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Σαντορίνης ,και πόσο μάλλον στους ιδιοκτήτες ακινήτων στα πρανή της Καλντέρας, δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία ,ύστερα απο δικαστική απόφαση του Εφετείου Αιγαίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να αποδείξουν ότι… είναι ιδιοκτήτες των περιουσιών τους. Οι νέες εξελίξεις σε αυτήν την οδυνηρή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Καλντέρα υπόθεση παρακολουθούνται από νομικούς της Σαντορίνης,
    ενώ η τελεσίδικη απόφαση αναμένεται από τον Άρειο Πάγο.
    Σύμφωνα πάντως με τα δημοσιεύματα με ημερομηνία 7.7.2008 και 6.7.2008 της Ναυτεμπορικής και του Ελευθέρου Τύπου αντίστοιχα –τα οποία υπογράφει συντάκτης με το ίδιο επώνυμο- «γκρεμνά της Σαντορίνης ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο».


    http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1535639
    Στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται ότι τα «γκρεμνά της Σαντορίνης ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο».

  • Ανατρεπτική δικαστική απόφαση βάζει «φραγμό» στους καταπατητές ενός από τα ακριβότερα ελληνικά νησιά, της Σαντορίνης, παγκοσμίως γνωστής για την ιδιαίτερη ομορφιά της. Η απόφαση υποχρεώνει τους «μεγαλοκαταπατητές» πανάκριβων οικοπέδων να αποδείξουν αυτοί και όχι το Δημόσιο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, ότι είναι κύριοι μεγάλης έκτασης (85 στρεμμάτων), που χαρακτηρίζεται «φιλέτο».

    Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή (51/2007) το Εφετείο Αιγαίου, που συγκροτήθηκε από τον πρόεδρο Εφετών Ελευθέριο Μάλιο, τον Εφέτη Γεώργιο Ευσταθίου (εισηγητής) και τον Εφέτη Σάββα Κυριακίδη, αναγνωρίζει το ελληνικό Δημόσιο ως κύριο επίδικης έκτασης, εμβαδού 85 στρεμμάτων. Αντίδικος του ελληνικού Δημοσίου ήταν ιδιώτες και ανώνυμη εταιρεία.

    Παράλληλα, το σκεπτικό της απόφασης, στο οποίο τονίζεται ότι τα «γκρεμνά της Σαντορίνης ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο» παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον, καθώς αναφέρεται και στις ιστορικές ιδιαιτερότητες που διαμόρφωσαν ξεχωριστό νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς στις Κυκλάδες.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση:

    - Το ελληνικό Δημόσιο απέκτησε την κυριότητα στα ευρισκόμενα στην περιοχή κτήματα των Οθωμανών, τα οποία είχε καταλάβει κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα (έως τις 3.2.1830) και είχε δημεύσει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Επίσης, και σ' εκείνα τα οποία κατά το χρόνο της υπογραφής των Πρωτοκόλλων είχαν εγκαταλειφθεί από τους άλλοτε κυρίους τους Οθωμανούς, που απεχώρησαν και δεν εξουσιάζονταν πλέον από αυτούς. Έτσι το ελληνικό Δημόσιο δεν έγινε καθολικός διάδοχος των Οθωμανών, αλλά διαδέχτηκε το τουρκικό Δημόσιο.

    - Από το συνδυασμό πολλών διατάξεων προκύπτει ότι, τα κτήματα αυτά ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο περιήλθαν ως «εθνική γη δικαιώματι πολέμου»:

    - Η διαδοχή του ελληνικού Δημοσίου στο τουρκικό Δημόσιο είναι ιστορικά αποδεδειγμένη.

    - Η νήσος Θήρα (Σαντορίνη) καταλήφθηκε το 1537 από τον Χαϊρεντίν Βαρβαρόσσα και αποτέλεσε μέρος του υπό τον Ιουδαίο Ιωσήφ Νάζη δουκάτου του Αιγαίου Πελάγους. Μετά το θάνατό του το επόμενο έτος, η Θήρα έγινε αμέσως τουρκική κτήση απολαμβάνοντας, όμως, πολλών εξαιρετικά ευνοϊκών προνομίων, αρχής γενομένης από τον Μουράτ τον τρίτο, τα οποία ουσιαστικά την κατέστησαν σχεδόν ανεξάρτητη. Την 5η Μαΐου 1821, επέτειο της πολιούχου της νήσου Αγίας Ειρήνης, ο τότε επίτροπος Ευάγγελος Ματζαράκης, ο οποίος εστάλη εκεί από τον πρίγκιπα Δημήτριο Υψηλάντη, ύψωσε τη σημαία της ελευθερίας και κατέλυσε τις υπάρχουσες τουρκικές αρχές.

    - Οι συνθήκες μεταξύ των Ενετών κατακτητών των νησιών και του Σουλτάνου υπήγαγαν ειρηνικά την νήσο στο Σουλτάνο. Συνεπώς, η άποψη των εναγομένων, σύμφωνα με την οποία οι νήσοι αυτές δεν περιήλθαν στην Οθωμανική κυριαρχία και στο τουρκικό Δημόσιο, είναι αβάσιμη και προσκρούει στα υπάρχοντα κείμενα των διεθνών συνθηκών. Η ιστορική αυτή ιδιαιτερότητα διαμόρφωσε και ένα ξεχωριστό νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς στις Κυκλάδες. Έτσι, η κυριότητα των υπολοίπων καθαρής ιδιοκτησίας γαιών παρέμεινε, όπως είχε πριν από τον Απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων, αλλά οι γαίες των νησιών αυτών χαρακτηρίσθηκαν, κατά τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο, ως ιδιωτικές.


  • «Γκρεμνά της Σαντορίνης»
    Τα γκρεμνά της Σαντορίνης ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη ότι στα γκρεμνά δεν υπήρξαν ποτέ ιδιοκτησίες, ούτε είχε επιτρέψει κάτι τέτοιο το ελληνικό Δημόσιο και κανένας ιδιώτης δεν άσκησε σε αυτά οποιαδήποτε διακατοχική πράξη. Οι υπάρχουσες κλίσεις των γκρεμνών, η σύσταση του εδάφους, οι πνέοντες στην περιοχή δυνατοί άνεμοι, οι οποίοι, πλήττουν χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο, με ένταση τις απότομες επιφάνειες των γκρεμνών της νήσου Θήρας, σε συνδυασμό, άλλωστε, με την οφειλόμενη στην επίδραση των φυσικών παραγόντων (βροχή, άνεμος, διαφορά θερμοκρασίας κ.ά.), διάβρωση και διολίσθηση των εδαφών αυτών, καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε αγροτική εκμετάλλευση.

    - Τα γκρεμνά αποτελούν μοναδικότητα με επιδεικνυόμενο τεράστιο ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και ουδέποτε ασκήθηκαν σ' αυτά διακατοχικές πράξεις.

    - Στην επίδικη περιοχή έχουν ανεγερθεί παράνομα κτίσματα που βρίσκονται στο στάδιο της τοιχοποιίας, μέχρι που σταμάτησαν οι εργασίες, γεγονός, άλλωστε, που προκύπτει από τις προσκομιζόμενες από το ελληνικό Δημόσιο φωτογραφίες.
    Γ. ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ


    85 στρέμματα στο Δημόσιο
    Κυριακή, 06.07.08
    http://www.e-tipos.com/newsitem?id=43366
  • Δικαστική απόφαση, που ανατρέπει τα νομολογιακά δεδομένα και βάζει φραγμό στους καταπατητές ενός από τα ακριβότερα ελληνικά νησιά, της Σαντορίνης, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ΕΤ.Κ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι με την απόφαση αυτή υποχρεούνται από τούδε και εις το εξής οι «μεγαλοκαταπατητές» οικοπέδων να αποδείξουν αυτοί και όχι το Δημόσιο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, ότι είναι οι πραγματικοί κύριοι των εκτάσεων. Με την απόφαση 51/2007 το Εφετείο Αιγαίου αναγνωρίζει το Ελληνικό Δημόσιο ως κύριο επίδικης έκτασης, εμβαδού 85.281 τ.μ., την οποία διεκδικούσαν ιδιώτες και ανώνυμη εταιρία. Οπως αναφέρεται στην απόφαση:

    - Το Ελληνικό Δημόσιο απέκτησε την κυριότητα στα ευρισκόμενα στην περιοχή κτήματα των Οθωμανών και που είχε δημεύσει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Επίσης, και σ’ εκείνα τα οποία κατά το χρόνο της υπογραφής των πρωτοκόλλων είχαν εγκαταλειφθεί από τους άλλοτε κυρίους τους Οθωμανούς, που απεχώρησαν και δεν εξουσιάζονταν από αυτούς. Ετσι, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έγινε καθολικός διάδοχος των Οθωμανών, αλλά διαδέχτηκε το Τουρκικό Δημόσιο.
    - Από συνδυασμό διατάξεων προκύπτει ότι τα κτήματα αυτά ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, περιήλθαν ως «εθνική γη δικαιώματι πολέμου».
    - Η διαδοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο Τουρκικό Δημόσιο είναι ιστορικά αποδεδειγμένη.
    - Οι συνθήκες μεταξύ των Ενετών κατακτητών των νησιών και του σουλτάνου υπήγαγαν ειρηνικά τη νήσο στο σουλτάνο. Συνεπώς, η άποψη των εναγομένων, σύμφωνα με την οποία οι νήσοι αυτές δεν περιήλθαν στην οθωμανική κυριαρχία και στο Τουρκικό Δημόσιο, είναι αβάσιμη και προσκρούει στα υπάρχοντα κείμενα των διεθνών Συνθηκών. Η ιστορική αυτή ιδιαιτερότητα διαμόρφωσε και ένα ξεχωριστό νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς στις Κυκλάδες. Ετσι, η κυριότητα των υπόλοιπων καθαρής ιδιοκτησίας γαιών παρέμεινε όπως είχε πριν από τον απελευθερωτικό αγώνα, αλλά οι γαίες των νησιών αυτών χαρακτηρίσθηκαν, κατά τον ιερό μουσουλμανικό νόμο ως ιδιωτικές.
    - Τα γκρεμνά της Σαντορίνης ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη ότι στα γκρεμνά δεν υπήρξαν ποτέ ιδιοκτησίες ούτε είχε επιτρέψει κάτι τέτοιο το Ελληνικό Δημόσιο. Οι υπάρχουσες κλίσεις των γκρεμνών σε συνδυασμό με τη διάβρωση των εδαφών, καθιστούν αδύνατη την αγροτική εκμετάλλευση. Εξαιρούνται μόνο τα σημεία τα οποία και εντοπίζονται στο πόδι του πρανούς, διά του εκτεινομένου ομαλού αιγιαλού, όπου η κλίση είναι ήπια και όπου καταλήγει το χώμα από τη διάβρωση.
    - Τα γκρεμνά αποτελούν μοναδικότητα και ουδέποτε ασκήθηκαν σ’ αυτά διακατοχικές πράξεις.
    - Στην επίδικη περιοχή ανεγείρονται παράνομα κτίσματα μέχρι που σταμάτησαν οι εργασίες, γεγονός, άλλωστε, που προκύπτει από τις προσκομιζόμενες από το Ελληνικό Δημόσιο φωτογραφίες.

    Οι εναγόμενοι, προκειμένου να παρουσιάσουν διακατοχικές πράξεις των δήθεν απώτερων δικαιοπαρόχων τους, αναφέρονται σε εξορύξεις που γίνονται στην επίδικη έκταση.
    Του Νίκου Γερακάρη