Τετάρτη, Νοεμβρίου 05, 2008






Σχόλια για το σχολείο έκανε ο Έπαρχος Θήρας Χρύσανθος Ρούσσος ο οποίος ενημερώθηκε για την ανάρτηση post στο blog www.troktiko.blogspot.com με θέμα την ενοικίαση του κτιρίου στο οποίο βρήκε στέγη το ΕΠΑΛ Θήρας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «φταίει ο Έπαρχος που νοίκιασε το κτίριο με τις συγκεκριμένες διαδικασίες» αφήνοντας να εννοηθεί οτι υπήρξαν σκοπιμότητες».
Ο Έπαρχος πάντως στην απάντησή του αναφέρει πως η αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και δεν ορίστηκε από τον Έπαρχο, για την ενοικίαση του συγκεκριμένου κτιρίου έγινε δημοσίευση στα τοπικά Μέσα ενημέρωσης και πραγματοποιήθηκε δημοπρασία.


"Πάλι καλά που βρέθηκε κι αυτό το κτήριο να κάνουμε -λίγο καλύτερα απ’ότι την κάναμε- την δουλειά μας", λένε οι καθηγητές του ΕΠΑΛ σημειώνοντας οτι οι ανάγκες της σχολής για αίθουσες είναι 22. Πέρσι πάντως είχαν στην διάθεσή τους μόλις 4!
Οι μαθητές πάντως απο την πλευρά τους θα μας πούνε σήμερα Πέμπτη πρωί το εάν επιστρέψουνε στα θρανία τους ή εάν συνεχίσουν την αποχή. Στο δημοτικό συμβούλιο πάντως δεν δίστασαν να πούνε οτι «το κτήριο δε φτιάχτηκε για σχολείο, αλλά για ξενοδοχείο»
Κάτι που άλλωστε είναι φως φανάρι. Το πως συμμαζεύεται για να μοιάσει με σχολείο είναι το θέμα.



Σ’άλλες παραλίες παίζει το Υπουργείο Τουρισμού. Πάντως όχι σε αυτές των Κυκλάδων.
Μιας και σε την ψηφοφορία για την ανάδειξη της καλύτερης παραλίας στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, απουσίαζαν οι παραλίες των Κυκλάδων. «Ούτε μία, έστω για τα προσχήματα» φέρεται να δήλωσε ο Νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας φανερά ενοχλημένος απ’ αυτήν την μεροληπτική συμπεριφορά. Μάλιστα ο Νομάρχης κατήγγειλε το γεγονός στα Τοπικά Μέσα σημειώνοντας οτι «είναι απαράδεκτο να μην προταθεί για να βραβευθεί ούτε μία παραλία από τις Κυκλάδες, το Υπουργείο προσπαθεί να προωθήσει τουριστικά περιοχές της Ορεινής Ελλάδας εις βάρος παραδοσιακών τουριστικών προορισμών όπως είναι τα νησιά μας».






Το μυστήριο της Χαμένης Ατλαντίδας, θα απασχολήσει εκλεκτούς επιστήμονες και ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο σε ένα διήμερο συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στις 10-11 Νοεμβρίου 2008 με πρωτοβουλία της Ηλιότοπος Συνέδρια.
Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, της Ελληνικής Εταιρείας Αρχαιομετρίας και της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (ΕΜΑΕΜ)

Στο πρώτο συνέδριο της σειράς που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο στις 11-13 Ιουλίου 2005, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 120 ειδικοί από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και έγιναν εισηγήσεις και συζητήσεις που φώτισαν σε ένα βαθμό αρκετές από τις πλευρές αυτού του γοητευτικού θέματος. Από το συνέδριο αυτό έχει εκδοθεί ένας αξιόλογος τόμος με τις εργασίες που παρουσιάστηκαν.

Στόχος της σειράς των συνεδρίων για την Ατλαντίδα είναι η παρουσίαση επιστημονικά τεκμηριωμένων απόψεων και η εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε θέματα που αφορούν στην υπόθεση της χαμένης γης της Ατλαντίδας, ένα θέμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος το οποίο όμως έχει εξετασθεί λανθασμένα τους τελευταίους αιώνες.

Η σειρά των συνεδρίων για την Ατλαντίδα, στοχεύει στην παρουσίαση επιστημονικά τεκμηριωμένων απόψεων και στην εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε θέματα που συνδέονται ή απορρέουν από το κείμενο του Πλάτωνα για την Ατλαντίδα.

Οι επιστημονικές προσεγγίσεις στα τρία βασικά ερωτήματα, αν – πότε – που, θα βασίζονται και πάλι στις ακόλουθες επιστήμες:

Ιστορία, Μυθολογία, Γεωμυθολογία, Φιλοσοφία, Φιλολογία
Αρχαιολογία, Θαλάσσια Αρχαιολογία, Γεωαρχαιολογία, Αρχαιομετρία
Γεωγραφία, Χαρτογραφία, Γεωμορφολογία, Ωκεανογραφία, Κλιματολογία
Γεωλογία, Γεωφυσική, Σεισμολογία, Τεκτονική, Γεωμαγνητισμός, Ηφαιστειολογία
Η θεματική του συνεδρίου περιλαμβάνει επίσης για πρώτη φορά θεωρητικά ζητήματα όπως είναι ο Μύθος στην Αρχαία Ελλάδα, ο Πλάτωνας και η Ατλαντίδα, η επιρροή της Ατλαντίδας στην αρχαία και νεότερη φιλοσοφική σκέψη κ.α.

Με μια πολύ απλή έρευνα στο internet βλέπει κάποιος ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον παγκοσμίως για το θέμα της Ατλαντίδας και τις θεωρίες που αναπτύσσονται για τις πιθανές τοποθεσίες στις οποίες βρισκόταν. Εξίσου σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο πολλές από αυτές τις περιοχές, όπως η Βολιβία, διαμορφώνουν ειδική πολιτική, αξιοποιούν το θέμα της Ατλαντίδας, προσπαθούν να το οικειοποιηθούν και δημιουργούν ένα νέο προϊόν το οποίο ανάγουν και σε πρωταρχικό εργαλείο προώθησης του προορισμού, διοργανώνουν θεματικές εκδρομές, ειδικές ξεναγήσεις, χαρτογραφήσεις διαδρομών από ειδικούς γεωλόγους, εκθέσεις και γενικότερα δημιουργώντας εμπειρίες και προκλήσεις με θέμα «Ανακαλύψτε το Μύθο».

Ένα τέτοιο συνέδριο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο προώθησης του προορισμού ΕΛΛΑΔΑ και «συγκριτικό πλεονέκτημα» για τη χώρα μας. Η αρχαία Αθήνα και ο Πλάτωνας αλλά και η δημοφιλής θεωρία που θέλει τη Σαντορίνη να είναι η Ατλαντίδα μπορούν σαφώς να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναλυτικές πληροφορίες για το συνέδριο υπάρχουν στο internet στη διεύθυνση http://atlantis2008.conferences.gr





Ευχάριστα νέα για τους αμπελουργούς της Σαντορίνης, μιας και –με καθυστέρηση- θα πληρωθούν το παραδοσιακό κλάδεμα των αμπελιών τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων αλλά και δηλώσεις του προέδρου της Μάρκου Καφούρου, ύστερα απο 25 μήνες (σαφώς υπομονής κι επιμονής) σκληρών προσπαθειών και γραφειοκρατικών μαχών, ξεκίνησαν να καταβάλλονται στους αμπελουργούς της Σαντορίνης οι ενισχύσεις για την διατήρηση του παραδοσιακού κλαδέματος. Όπως ανακοίνωσε η Ένωση Συνεταιρισμών ήδη πιστώθηκαν 382.000 ευρώ σε 438 παραγωγούς.

Σημειώνουμε ότι η απόφαση είχε παρθεί τον Ιούνιο του 2005 κατά την επίσκεψη μελών της Επιτροπής Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σαντορίνη που είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτή του Πασοκ κ. Μπατζελή. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στον αμπελώνα του νησιού τα μέλη της επιτροπής είχαν εκτιμήσει ότι ο τρόπος κλαδέματος και καλλιέργειας των αμπελώνων είναι μοναδικός και θα πρέπει να επιδοτηθεί.
«Η προσπάθεια που ακολούθησε ήταν μεγάλη» ανέφερε ο κ. Καφούρος ο οποίος ευχαριστεί για την συμβολή τους την βουλευτή κ. Άρια Μανούσου, τον Νομάρχη κ. Δημήτρη Μπάιλα και τον κ. Σπυριδάκη που χειρίστηκε το θέμα απο πλευράς Νομαρχίας.





Στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να διατεθούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 250 εκ. Ευρώ, αναφέρεται σημερινό Δελτίο Τύπου του κ. Βρούτση. Η απόφαση ανακοινώθηκε την Δευτέρα απο τον Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Κόκκινο ύστερα απο συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών.




Το Δελτίου Τύπου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την απόφαση αναφέρει τα εξής:

Μεγάλα έργα υποδομών ξεκινούν στα νησιά των Κυκλάδων, μετά την απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να διατεθούν 250 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου. Τα ποσά αυτά, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο τη Δευτέρα, θα διατεθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους έως το 2013 με διαδικασίες αντίστοιχες του ΕΣΠΑ. Τα 250 εκ ευρώ έρχονται να προστεθούν στα 922 εκ. ευρώ που θα διατεθούν μέσω του ΕΣΠΑ για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου.



Ενώ, η ανακοίνωση του κ. Βρούτση:
«Από το 2008, οι Κυκλάδες μπαίνουν σε μια νέα δυναμική περίοδο απόκτησης των υποδομών που χρειάζονται. Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στηρίζει έμπρακτα την αναπτυξιακή πορεία των Κυκλάδων. Όχι με λόγια, αλλά με έργα. Το αποδεικνύουν τα 250 εκ. ευρώ που αποφάσισε να δαπανήσει η Κυβέρνηση για την εκτέλεση έργων υποδομής στα νησιά μας. Οι Κυκλάδες δικαιούνται και θα διεκδικήσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρηματοδότησης.

Αναγκαία έργα πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο, όπως τα αεροδρόμια της Πάρου, της Νάξου και της Μήλου, αναπτυξιακά έργα ζωτικής σημασίας στην Άνδρο, την Τήνο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και Σύρο, έργα αφαλάτωσης, βιολογικών καθαρισμών, αθλητισμού, πολιτισμού, οδοποιίας και άλλα στα μικρότερα νησιά. Με τη συνεργασία της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Φορέων προχωρούμε το δρόμο της δράσης, της ευθύνης, του αποτελέσματος. Προχωρούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ταχύτερη καταγραφή των αναγκών κάθε νησιού και την έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών υλοποίησης».


Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, σήμερα Πέμπτη 6.11 και ώρα 10:00 π.μ θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στο Ξενοδοχείο «GRAND HOTEL - MITSIS», η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τα παρακάτω θέματα:

Διαδικασίες κλεισίματος ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2000-2006
Πρόοδος/κλείσιμο έργων συγχρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Συνοχής 2000-2006
Ενεργοποίηση Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013
Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ







Ερώτηση με θέμα τις ελλείψεις στο λιμενικό Σώμα στις Κυκλάδες κατέθεσε ο βουλευτής Παναγιώτης Ρήγας στον κ. Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η Ερώτηση έχει ως εξής :

Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν οι Λιμενικές Υπηρεσίες στις Κυκλάδες, πρόβλημα που έγινε εντονότερο μετά τις πρόσφατες έκτακτες μεταθέσεις προσωπικού.
Συγκεκριμένα στις υπηρεσίες των Λιμενικών Αρχών των Κυκλάδων καλύπτονται μόνο οι 259 από τις 464 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις.
Εξίσου απαράδεκτη είναι η κατάσταση στον τομέα των πλωτών και χερσαίων μέσων που βρίσκονται σήμερα στην διάθεση των Λιμενικών Αρχών των νησιών του πολυνησιακού νομού των Κυκλάδων.
Σε αρκετά νησιά τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος παραμένουν παροπλισμένα για περισσότερο από τέσσερα χρόνια εξαιτίας βλαβών που αδικαιολόγητα δεν επισκευάζονται.
Τα προαναφερόμενα στοιχεία καθιστούν προβληματική την λειτουργία των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στις Κυκλάδες και δημιουργούν απαράδεκτες και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας για τα στελέχη που υπηρετούν σε αυτές.
Προβληματική είναι και η αστυνόμευση του δύσκολου και εκτεταμένου θαλάσσιου χώρου που βρίσκεται υπό την επιχειρησιακή ευθύνη των Λιμενικών Αρχών των Κυκλάδων καθώς και οι τομείς έρευνας, διάσωσης και διακομιδών έκτακτων περιστατικών προς τις υγειονομικές μονάδες των μεγάλων νησιών.

Σχετικά με τα παραπάνω ρωτάσθε :
Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στις Κυκλάδες;
Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα εφοδιασμού των Λιμενικών Αρχών των Κυκλάδων με πλωτά και χερσαία μέσα;





Την ηλεκτρονική του πύλη εγκαινιάζει το πρόγραμμα προώθησης της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας «AegeanCuisine»
σύμφωνα με Δ.Τ. που λάβαμε απο το ΚΕΤΑ Ν. Αιγαίου

Η πρώτη φάση του AegeanCuisine, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008, ολοκληρώνεται σε μερικές ημέρες με τη δημόσια παρουσίαση των ολοκληρωμένων δράσεων του προγράμματος, την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008, στη Σύρο. Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν, συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική πύλη, το οινο-γαστρονομικό λεύκωμα του AegeanCuisine με τοπικές συνταγές της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων καθώς και το αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο του προγράμματος που περιλαμβάνει τις ενέργειες εμπορικής και επικοινωνιακής ανάδειξης της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας.

Ένα νέο ηλεκτρονικό portal αφιερωμένο στην τοπική οινο-γαστρονομία απέκτησαν αυτές τις ημέρες τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων με την επίσημη έναρξη λειτουργίας του διαδικτυακού τόπου www.AegeanCuisine.gr
Αυτή η ηλεκτρονική πύλη δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος AegeanCuisine, μιας πρωτοβουλίας για την προώθηση της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας που υλοποιεί το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) Νοτίου Αιγαίου με τη στενή συνεργασία των Επιμελητηρίων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη σε πιλοτική φάση λειτουργίας, ο ιστότοπος ήδη προσφέρει στους επισκέπτες του πληθώρα πληροφοριών γύρω από την ιδιαίτερη οινο-γαστρονομική παράδοση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Από τις ηλεκτρονικές σελίδες δεν λείπουν οι χαρακτηριστικές τοπικές συνταγές όπως οι χταποδοκεφτές και τα κατιμέρια με χόρτα και ζάχαρη στα ορεκτικά, το πάτιδο και η λευκή μελιτζάνα γεμιστή με λαχανικά και χλωρό τυρί στα κυρίως πιάτα καθώς και τα μελιτίνια με το ντοματάκι γλυκό κουταλιού στα επιδόρπια. Υπάρχει γλωσσάρι που διαφωτίζει τη σημασία των τοπικών ονομασιών (στο γράμμα Τ υπάρχουν λ.χ. τα λήμματα «Τακάκια» «Τσιμέτια» και «Τυράβγουλο»), ενώ παρέχονται πληροφορίες για τις γιορτές που γίνονται στα νησιά και συνδέονται με την οινο-γαστρονομική παράδοση.

Το portal www.AegeanCuisine.gr έχει να παίξει σημαντικό ρόλο και στην προώθηση του οινο-γαστρονομικού τουρισμού, αφού κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος θα λειτουργήσει ως ευρετήριο των επιχειρήσεων που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας. Οι επισκέπτες των νησιών θα μπορούν να ανατρέξουν στις ηλεκτρονικές σελίδες προκειμένου να βρουν, μεταξύ άλλων, προτάσεις για εστιατόρια, επισκέψιμα οινοποιεία, εμπορικά καταστήματα που πωλούν τοπικά προϊόντα καθώς και για επιχειρήσεις που προσφέρουν μαθήματα μαγειρικής και προγράμματα οινογνωσίας.

Οι εκδήλωση παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί:
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008, 18:30
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης, Σύρος
Για πληροφορίες:
ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου
Σύρος: Μάρτεν Νόρδενστρομ 4, 84100, Ερμούπολη, Τηλ.: 22810 89142 -3 -4, Fax: 22810 89145
Ρόδος: Γρηγορίου Λαμπράκη 8, 85100, Ρόδος, Τηλ.: 22410 30661 -2 -3, Fax: 22410 30664
contact@keta-notioaigaio.gr www.keta-notioaigaio.gr
info@aegeancuisine.gr www.aegeancuisine.gr



Πρόγραμμα ανακύκλωσης ξεκινά στη Σαντορίνη, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας και η ενημέρωση θα αρχίσει από αυτή τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, με πρώτο προορισμό τα σχολεία του νησιού. Σε ολόκληρη τη Σαντορίνη θα υπάρχουν περίπου 200 σημεία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών (γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, κ.ά.) με τις ανάλογες ενδείξεις, ώστε να μη δημιουργηθεί σύγχυση. Ο Δήμος ευελπιστεί να βρει την ανάλογη ανταπόκριση των κατοίκων της Σαντορίνης σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.








Τέλος, η μεγάλη είδηση της ημέρας δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστη.
Αρκεί λοιπόν να πούμε οτι :




Με την ευχή η Αμερική κι ο κόσμος να δουν άσπρη μέρα!