Παρασκευή, Νοεμβρίου 07, 2008



Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Περιφεριακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 6.11 στη Ρόδο.




Γεγονός είναι πάντως οτι το κλίμα που επικράτησε ήταν αισιόδοξο σχετικά με το μέλλον των χρηματοδοτήσεων και την πορεία των έργων στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ενω αξιοσημείωτο ήταν δε το γεγονός πως σε πλήρη αντίθεση με τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν, έλλειψαν οι σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις,
κάτι που εχει κι αυτό τη σημασία, το μήνυμα και τη.. σημειολογία του.

Εμείς, ανεβάζουμε σήμερα το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η περιφέρεια για το γεγονός.


Εισήγηση (πρωτολογία) του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο στις 6/11/2008 με θεματολογία:

1. Διαδικασίες κλεισίματος ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2000-2006
2. Πρόοδος/κλείσιμο έργων συγχρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Συνοχής 2000-2006
3. Ενεργοποίηση Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013
4. Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ
5. Λοιπά ΘΕΜΑΤΑ

«Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας και σας καλωσορίζω σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η σημερινή συνεδρίαση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς είναι και η τελευταία που έχει σαν θέμα της την πορεία του ΠΕΠ που υλοποιείται στο πλαίσιο του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Θα εξετάσουμε επίσης την πορεία και των έργων του Ταμείου Συνοχής και του Προγράμματος Θησέας, ενώ παράλληλα θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για το Πρόγραμμα της νέας περιόδου το ΕΣΠΑ, που οι διαδικασίες του έχουν ήδη ξεκινήσει.

Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος του ΠΕΠ και δεν απομένουν παρά λιγότερο από 2 μήνες για να δούμε την αυλαία του να πέφτει. Ο αγώνας που κάναμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια ήταν μακρύς και γεμάτος κόπους. Οι κόποι αυτοί και οι δράσεις είτε είναι σε συντονιστικό και διαχειριστικό επίπεδο είτε σε επίπεδο υλοποίησης, έχουν αποδώσει και αυτό φαίνεται όχι μόνο από τα μεγέθη των αριθμών και των στατιστικών, αλλά και από την πρόοδο των έργων που βλέπουμε όλοι στα νησιά μας και που βελτιώνουν καθημερινά τη ζωή των κατοίκων (από την ακριτική Ψέριμο και το Καστελόριζο μέχρι τη Θηρασιά και την Ανάφη).

Έτσι τη στιγμή που μιλάμε έχουμε ενταγμένα στο Πρόγραμμα 719 έργα και ενέργειες με συνολικό προϋπολογισμό 694,2 εκ. €, οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε 670,1 εκ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες έφτασαν τα 452,5 εκ. € και το ποσοστό απορρόφησης ξεπέρασε το 88%. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου - που έγινε πριν από ένα ακριβώς χρόνο στη Σύρο - πετύχαμε μια απορρόφηση που ξεπέρασε τα 120 εκ. € και αυξήσαμε το ποσοστό απορρόφησης κατά 25 σχεδόν μονάδες.

Η προσπάθειά μας κορυφώνεται αυτές τις μέρες, έχοντας ακόμη μπροστά μας το στόχο όχι μόνο να πληρώσουμε κάτι παραπάνω από 65 εκ. € που αφορούν το ΕΤΠΑ και το Γεωργικό ταμείο (αφού στο ΕΚΤ είμαστε η πρώτη ελληνική περιφέρεια που πέτυχε την πλήρη απορρόφησή του), για να φτάσουμε στην απόλυτη επένδυση των πόρων, αλλά και την ακόμη σημαντικότερη υποχρέωση να παραδώσουμε ολοκληρωμένα, λειτουργικά και χρήσιμα έργα στους κατοίκους των νησιών μας. Έτσι, κάθε μέρα, κάθε ώρα που περνά μέχρι να φτάσουμε στο οριστικό κλείσιμο του ΠΕΠ, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και συνεπώς πρέπει να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο τους ρυθμούς μας, αφού τώρα κρίνεται το αποτέλεσμα των κόπων και των ενεργειών σχεδόν μιας δεκαετίας, αν υπολογίσουμε και το διάστημα του σχεδιασμού του Προγράμματος.

Δεν θα ισχυριστώ βέβαια ότι δεν αντιμετωπίσαμε και δεν εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε πολλά και σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα που σχετίζονται με τη νησιωτική ιδιομορφία της Περιφέρειας, με τη στελέχωση των Υπηρεσιών, με τις πολύπλοκες διαδικασίες, με το δυσανάλογα μεγάλο μέγεθος του Προγράμματος σε σχέση με τις δυνατότητες των περισσότερων από τους φορείς υλοποίησης των έργων των νησιών μας. Θέματα στα οποία δεν χρειάζεται να αναφερθώ περισσότερο, μια και είναι γνωστά σε όλους.

Σαν Περιφέρεια και σαν Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος κάναμε ό,τι ήταν εφικτό για να προωθήσουμε την υλοποίησή του:

1. Συνεργαστήκαμε από κοντά με τους φορείς υλοποίησης που τα έργα τους παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα, με σκοπό την επιτάχυνση της υλοποίησης και την επίλυση των όποιων προβλημάτων, ζητώντας τις εκτιμήσεις τους για τα ποσά που έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν έως το τέλος του έτους
2. Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τους φορείς υλοποίησης στο μέτρο που μας επέτρεπε η τεχνική βοήθεια του Προγράμματος
3. Με την πρόσφατη πρόταση αναθεώρησης προτείναμε τη διεύρυνση της επιλεξιμότητας στα Μέτρα και τους Άξονες του Προγράμματος
4. Κάναμε ένα πλάνο για την «εξυγίανση» του ΠΕΠ, καταρτίζοντας πίνακα έργων προς μεταφορά εσωτερικά του Προγράμματος και πίνακα έργων προς μεταφορά στο ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υπερδεσμεύσεις σε επίπεδο Άξονα και Μέτρου
5. Σε συνεργασία με τα Υπουργεία εξετάσαμε το ενδεχόμενο μεταφοράς έργων από Τομεακά Προγράμματα ή από το ΠΔΕ








Σχετικά με το Μέτρο 5.11 και την πράξη «Έργα υποδομών μέσω συνολικής επιχορήγησης σε μικρά νησιά και απομονωμένες περιοχές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», για το οποίο έχει γίνει τόση συζήτηση τον τελευταίο καιρό θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι για την πράξη αυτή έγινε σύμβαση ανάμεσα στη Διαχειριστική Αρχή του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε., η οποία και ορίστηκε υπεύθυνη για την ωρίμανση και δημοπράτηση των έργων που βρίσκονται κάτω από τον γενικό τίτλο αυτής της πράξης. Οι δικές μας Υπηρεσίες δεν είχαν την αρμοδιότητα ωρίμανσης, προέγκρισης δημοπράτησης και συμβασιοποίησης των έργων αυτών. Το συντονισμό και το σχεδιασμό της δράσης ασκεί ειδική Επιτροπή Συντονισμού και Τεχνική Γραμματεία. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αφού διαπιστώθηκε αδυναμία υλοποίησης των έργων αυτών στο χρόνο που απέμενε για την ολοκλήρωση του Γ’ ΚΠΣ, δόθηκε εντολή στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. να ωριμάσει τα έργα ως τις 31.12.2008 και να παραδώσει τους φακέλους τους στις Περιφέρειες και τους φορείς, ώστε να μπορέσει να ζητηθεί η χρηματοδότησή τους είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από άλλους κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους. Στην πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών αποφασίστηκε τα έργα αυτά να προταθούν για ένταξη στον Άξονα 10 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, όπου έχουμε δεσμεύσει για την περίοδο του ΕΣΠΑ 70 εκ. ευρώ έναντι 50 εκ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί στο Γ’ ΚΠΣ.

Σχετικά τώρα με το θέμα της αξιοποίησης των πόρων που έχουν δεσμευτεί στο συγκεκριμένο Μέτρο του ΠΕΠ, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετώπιζε η υλοποίηση μέσω της καινοτόμου για τα δεδομένα μας μεθόδου της συνολικής επιχορήγησης, δημιουργήσαμε μια υπερδέσμευση, εντάσσοντας και άλλα έργα στο Μέτρο, βάσει της οποίας εκτιμούμε ότι θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε το σύνολο των πόρων του και συνεπώς δεν θα υπάρξει καμία απώλεια για το Πρόγραμμα.














Ας περάσουμε όμως στο ΕΣΠΑ και το νέο μας Πρόγραμμα για την περίοδο 2007-2013.

Όπως γνωρίζετε το Πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 350 εκ. € και αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και τα 570 εκ. € που προβλέπεται να μας διατεθούν με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο της Αλιείας, η χρηματοδότηση για την Περιφέρειά μας την περίοδο 2007-2013 θα βρίσκεται αναλογικά στο ίδιο ύψος με την περίοδο του 3ου ΚΠΣ.

Παράλληλα και σε υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού της χώρας Κώστα Καραμανλή να διατεθούν πρόσθετοι εθνικοί πόροι με τους οποίους θα καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες της Περιφέρειας για υποδομές, σε συνεργασία με το Υπ.Οι.Ο. εξασφαλίσαμε πρόσθετους πόρους της τάξης των 250 εκ. €, για να τους διαθέσουμε κυρίως για έργα μεταφορών, τουριστικών υποδομών, υποδομών υγείας και πολιτισμού. Το ποσό αυτό θα διατεθεί μέσω Ειδικού Προγράμματος της Περιφέρειας με διαδικασίες αντίστοιχες του ΕΣΠΑ. Η Περιφέρειά μας θα εξειδικεύσει το Πρόγραμμα αυτό, αφού συνεργαστεί στενά με τους τοπικούς φορείς και θα το υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομίας.

Όπως θα ενημερωθείτε και από τις αναλυτικές εισηγήσεις που θα ακολουθήσουν, οι διαδικασίες είναι αρκετά διαφορετικές σε σχέση με αυτές που μάθαμε και εφαρμόσαμε στο 3ο ΚΠΣ. Αυτό που θα ήθελα να πω πριν περάσουμε στους εισηγητές μας, είναι ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει την εξειδίκευση των κωδικών θεματικής προτεραιότητας, που στην ουσία είναι ο όρος που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στο εξής αντί του γνωστού μας Μέτρου.
• Έχουμε δημοσιοποιήσει δύο προσκλήσεις (μια στο πλαίσιο του δικού μας Προγράμματος και μια στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος των Ανθρώπινων πόρων) που αφορούν τις δομές κοινωνικής μέριμνας προς ηλικιωμένους και προγραμματίζουμε να δημοσιεύσουμε και άλλες στο αμέσως επόμενο διάστημα.
• Επίσης έχουμε δημοσιοποιήσει 3 προσκλήσεις για την επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας των τελικών δικαιούχων και έχουμε ξεκινήσει την πιστοποίησή τους με την έκδοση των πρώτων δύο πιστοποιητικών διαχειριστικής επάρκειας.
Ας μη χρησιμοποιήσω όμως άλλο από τον πολύτιμο χρόνο αυτής της συνεδρίασης. Κλείνοντας θα ήθελα να σας καλέσω όλους να κορυφώσουμε τις προσπάθειές μας για το κλείσιμο αυτού του ΠΕΠ, ώστε με το ξεκίνημα του νέου χρόνου να επικεντρώσουμε πλέον το ενδιαφέρον μας στο νέο Πρόγραμμα και τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται για την ανάπτυξη των νησιών μας.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συμβουλίου μας».
Χαράλαμπος Κόκκινος
Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου



Σημειώνουμε οτι στο blog uα ακολουθήσει Δελτίο Τύπου για τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.