Κυριακή, Οκτωβρίου 19, 2008

Μένουμε στο θέμα της κινητοποίησης της 16ης Οκτωβρίου στον Πειραιά, η οποία, κατά κοινή ομολογία είχε μεγάλη συμμετοχή και πολύ καλή οργάνωση,
τα αποτελέσματά της όμως δεν ήταν τα αναμενόμενα σε ότι αφορά την ουσία του προβλήματος,

μιας και η πολιτική ηγεσία του Υ.Ε.Ν. όχι μόνο διατεθειμένη δεν είναι, αλλά ούτε που να ακούσει για την ανάγκη να αναλάβει το κόστος της άμεσης απάντλησης του πετρελαίου και ανέλκυσης του ναυαγίου και μετά να ζητήσει τα .. «ρέστα» από την πλοιοκτήτρια και τις ασφαλιστικές της.


  • Από δελτία Τύπου και ανακοινώσεις που εκδόθηκαν με τη λήξη της σύσκεψης στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μάθαμε ότι :



  • Ο Θοδωρής Δρίτσας (Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών) και η Άννα Φιλίνη (Βουλευτής Α΄Αθήνας) εκπροσώπησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων και των φορέων της Σαντορίνης για την ανέλκυση του SEA DIAMOND, στη μεγάλη συγκέντρωση τους στο λιμάνι του Πειραιά και στην πορεία προς το Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π. στις 16 Οκτωβρίου.

  • Μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, ο Θοδωρής Δρίτσας έκανε την παρακάτω δήλωση:

  • «Χαιρετίζουμε την μεγαλειώδη αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων της Σαντορίνης, με τη συμμετοχή όλων ανεξαίρετα των εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Αυτοδιοίκησης και των Επαγγελματικών Ενώσεων του νησιού αλλά και ολόκληρου του Κυκλαδίτικου νησιωτικού συμπλέγματος. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε την μαζική παρουσία των μαθητριών και των μαθητών και την υποδειγματική οργάνωση, κορύφωση της πολύμηνης δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών.

    Απέναντι τους όμως, συνάντησαν έναν Υπουργό ο οποίος είχε προετοιμάσει μια σοβαροφανή παράσταση υποδοχής με μόνο στόχο να αποκρύψει την επί 18 μήνες απουσία οποιουδήποτε κυβερνητικού σχεδίου και ταυτόχρονα να αποφύγει κάθε σαφή δέσμευση για τη λύση του προβλήματος.

    Αυτή η Κυβέρνηση, δέσμια των εξαρτήσεων της από την οικονομική ολιγαρχία, ούτε θέλει ούτε μπορεί να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες, ακόμα και όταν πρόκειται για μια προφανή οικολογική απειλή, η οποία αν συμβεί θα έχει τόσο καταστροφικής έκτασης επιπτώσεις σε βάρος της Σαντορίνης και του μοναδικού κάλους της.

    Δε μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτή την Κυβέρνηση. Η κοινωνία της Σαντορίνης και των Κυκλάδων που ξεσηκώθηκε, είναι η μόνη εγγύηση. Απαιτούμε μαζί με τους Θηραίους πολίτες σαφές χρονοδιάγραμμα και σαφής δεσμεύσεις για συνδυασμένη απάντληση και ανέλκυση. Ο αγώνας συνεχίζεται».






  • Δελτίο Τύπου εξέδωσε και η «Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία» και υπο τον τίτλο Sea Diamond: Ο αγώνας συνεχίζεται!
    αναφέρει τα εξής :

  • Η μαχητική, μαζική, δυναμική κινητοποίηση των Σαντορινιών και άλλων πολιτών από τις Κυκλάδες (συγκέντρωση και πορεία) στον Πειραιά με κατάληξη το ΥΕΝΑΝΠ, υπό την αιγίδα της Συντονιστικής Επιτροπής των Θηραίων πολιτών, του Μητροπολίτη Θήρας, του Δήμου Θήρας, της Κοινότητας Οίας-Θηρασιάς, του Επαρχείου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων με τη συμπαράσταση βουλευτών όλων των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης (από το ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι Θ.Δρίτσας και Α. Φιλίνη) και τη διακριτική συμμετοχή των βουλευτών Κυκλάδων της ΝΔ (συμμετείχαν κυρίως στη σύσκεψη που επακολούθησε στο υπουργείο), ανάγκασε την ηγεσία του ΥΕΝΑΝΠ να ανακοινώσει μέτρα παρέμβασης προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τις ασφαλιστικές της εταιρείες, καθώς και άλλες νομικές και πολιτικές παρεμβάσεις, που θα ‘πρεπε να έχουν δρομολογηθεί από την πρώτη μέρα του ναυαγίου και όχι 18 μήνες μετά.
    Επί της ουσίας όμως, δεν υπήρξε καμία δέσμευση, ούτε χρονοδιάγραμμα για τον τελικό στόχο της ανέλκυσης του ναυαγίου, ούτε για τη χρηματοδότηση της όλης επιχείρησης, που παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.
    Όπως δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής, ένα είναι σίγουρο. Ο αγώνας θα συνεχισθεί και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη, μέχρι το κουφάρι του Sea Diamond να ανασυρθεί από το βυθό της Καλντέρας, μέχρι να σταματήσει να υπάρχει η οικολογική απειλή από τη Σαντορίνη, τις Κυκλάδες, το Αιγαίο.
    Η Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία, όπως μέχρι σήμερα, θα σταθεί συμπαραστάτης σε όλους τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των Θηραίων πολιτών μέχρι την εκπλήρωση του τελικού στόχου.




  • Το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α στηρίζει την Κινητοποίηση των Πολιτών της Σαντορίνης για την ανέλκυση του Sea Diamond.

  • Με μεγάλη ικανοποίηση παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους πολίτες της Σαντορίνης για να δοθεί ένα τέλος στην πολύμηνη αδράνεια και απραξία που κρατάνε ακόμα το τοξικό ναυάγιο του Sea Diamond στο βυθό της Καλντέρας.
    Μετά και από τη γνωστοποίηση και διάθεση στους εκπροσώπους του Τύπου της Γνωμοδότησης του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος για το τοξικό ναυάγιο του Sea Diamond, δεν υπάρχουν περιθώρια για ενέργειες τρίτες, πέραν της οριστικής ανέλκυσης και απομάκρυνσης του ναυαγίου. Τα συμπεράσματα που συνάγονται από τη Γνωμοδότηση και η αίτηση που κατέθεσε ο Σύλλογος «Δράση για τη Σαντορίνη» και το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς για εφαρμογή των, κατά τον νόμο, απαραίτητων διοικητικών πράξεων δείχνουν ευκρινώς τον δρόμο που οφείλει να ακολουθήσει απαρέγκλιτα το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και η κυβέρνηση.
    Οποιαδήποτε λοξοδρομία στερείται λογικής, αν θέλουμε να θεωρούμε εαυτούς πολίτες μίας ευνομούμενης πολιτείας που σέβεται το περιβάλλον, προστατεύει τη φυσική κληρονομιά και την υγεία των πολιτών της.
    Μέχρι σήμερα, η κρατική αναλγησία και τα σκιώδη επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν θέσει σε ομηρία το θαλάσσιο οικοσύστημα πέριξ της Σαντορίνης με ανεξέλεγκτες συνέπειες, για το ίδιο το θαλάσσιο περιβάλλον, τη τοπική κοινωνία αλλά και γενικότερα για το Αιγαίο.
    Το Αρχιπέλαγος δεν εθελοτυφλεί και κρούει επί μήνες τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση. Οι κρατούντες Αθηνών και Πειραιά είτε ποιούν την νήσσαν, είτε έχουν υποστεί ανήκεστο βλάβη λόγω της αυξανόμενης ηχορύπανσης, που πλήττει τα αστικά κέντρα.
    Ωστόσο, οι διαρκείς εκκλήσεις του Αρχιπελάγους και μίας μικρής, αλλά αεικίνητης και ηρωικής ομάδας Σαντορινιών φαίνεται να βρίσκουν ευήκοα ώτα και να αποδίδουν καρπούς, προσελκύοντας τεράστιο τμήμα της κοινής γνώμης του νησιού.
    Οι κινητοποιήσεις της 16ης Οκτώβρη μπροστά από το Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π, εν μέσω μίας διόλου ευνοϊκής περιόδου, πιστεύουμε να λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα που θα διασπάσει εν τέλει την παρούσα κατάσταση. Θεωρούμε πλέον, ότι όσοι πίστευαν στη διατήρηση της αψεγάδιαστης εικόνας του νησιού χάριν αλλότριων ή ιδίων επιχειρηματικών συμφερόντων και στην “επαγγελματική” χειραγώγηση των πολιτών της Σαντορίνης θα αναδιπλωθούν και εκ των συνθηκών θα αναγκαστούν να δώσουν χώρο σε αυτούς που πραγματικά νοιάζονται και πονάνε για το μέλλον του νησιού, στους ίδιους τους Σαντορινιούς.
    Το Αρχιπέλαγος θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους πολίτες της Σαντορίνης και να στηρίζει απαρασάλευτα τις προσπάθειες τους με τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει έως τώρα και χωρίς καμία πρόθεση να καπηλευτεί οποιαδήποτε αξιέπαινη πρωτοβουλία. Ευχή όλων μας είναι να αποδώσουν οι επικείμενες προσπάθειες τους προσδοκώμενους καρπούς, ώστε το ναυάγιο του Sea Diamond να αποτελέσει οριστικά παρελθόν για τη Σαντορίνη και το Αιγαίο.

    Με φιλικούς χαιρετισμούς,


    Γιάννης Κουτελίδας
    Συντονιστής Επικοινωνίας Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α.
    http://www.archipelago.gr/ Τηλ.:22750-41070





  • Με αφορμή την κινητοποίηση της 16ης Οκτωβρίου, παρουσιάζουμε και την Γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος για το ναυάγιο του Κ/Ζ Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης η παρουσίαση της οποίας έγινε στις 14 Οκτωβρίου 2008 στα γραφεία του Αρχιπελάγους στην Αθήνα.

  • Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που λάβαμε από τον Σύλλογο «Δράση για τη Σαντορίνη» σχετικά με την παρουσίαση της γνωμοδότησης αναφέρουμε ότι :


  • Ο Σύλλογος «Δράση για τη Σαντορίνη» και το «Αρχιπέλαγος» Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη τύπου, με θέμα την παρουσίαση της Γνωμοδότησης του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος για το ναυάγιο του Κ/Ζ Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης.

    Σύμφωνα με την γνωμοδότηση,
    η 18μηνη παραμονή του τοξικού ναυαγίου στο βυθό της Καλντέρας συνιστά ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Σαντορίνης και του Αιγαίου.
    Η παρατεταμένη κρατική αναλγησία και η προκλητική αδιαφορία των ιθυνόντων της υπόλογης πλοιοκτήτριας εταιρείας δοκιμάζουν καθημερινά την υπομονή του λαού της Σαντορίνης, που βλέπει καθημερινά να διακυβεύεται η υγεία του και το μέλλον του τόπου από την παραμονή του Sea Diamond στο βυθό και από τη συνεχή διαρροή τοξικών ουσιών στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας.
    Το μέγεθος δε της σοβαρότητας με την οποία οι οιονεί κρατούντες αντιμετωπίζουν την κατάσταση φαίνεται από την ανάθεση της υπόθεσης στις τύχες ενός παροπλισμένου Οργανισμού, όπως είναι το Λιμενικό Ταμείο Θήρας.
    Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος ύστερα από σχετική αίτηση της Κίνησης πολιτών
    «Δράση για τη Σαντορίνη» και του «Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α», γνωμοδότησε με βάση τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία περί της ισχύουσας κατάστασης.
    Τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη Γνωμοδότηση, η οποία θα διανεμηθεί στους εκπροσώπους του Τύπου σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Επιτάσσουν την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων από την Πολιτεία, άμεσα εκτελεστών που θα θέσουν οριστικό τέλος στο 18μηνο κρατικό παραμύθι, θα οδηγήσουν στην ανέλκυση του πλοίου – τοξική βόμβα και θα επαναφέρουν το θαλάσσιο περιβάλλον στην προτέρα του ναυαγίου κατάσταση.
    Παράλληλα, οι πολίτες της Σαντορίνης έχουν αποφασίσει πως ο μοναδικός δρόμος για την οριστική ανέλκυση του Sea Diamond είναι η δυναμική αντίδραση και η άσκηση πιέσεων με κάθε μέσο και προς πάσα κατεύθυνση. Όσοι θεωρούν πως κάθε μέρα που περνάει είναι και αρωγός της λήθης για το τοξικό ναυάγιο, πλανώνται πλάνην οικτράν. Η υπομονή μας έχει προ πολλού εξαντληθεί. Όσοι προσδοκούν ένα ήσυχο φθινόπωρο, απλώς βαυκαλίζονται.














  • Συνεδρίαση του κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας Οίας – Θηρασιάς θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 20 του μήνα στις 17.00 στα γραφεία της κοινότητας.

  • Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής :




Αποδοχή ποσού 127.575 και πληρωμή λογαρισμών του έργου «Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Θηρασιάς»
Έγκριση δαπανών – ψήφιση πιστώσεων έτους 2008
Αναμόρφωση προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων 20008
Προκήρυξη 7 θέσεων μόνιμου προσωπικού
Τροποποίηση αποφάσεων 12/2008 και 13/2008 Κ.Σ. Οίας για την συγκρότηση επιτροπών καταστροφής άχρηστων αντικειμένων Κοινότητας Οίας.
Τροποποίηση απόφασης 89?2008 Κ.Σ. Οίας για το έργο «Ανάπλαση πεζόδρομων Οίας – ‘Β φάση
Ανάθεση μελέτης αποτύπωσης οικισμού Κόρφου ν. Θηρασιάς
Γνωμοδότηση επι περιβαλλοντικής μελέτης για την εγκατάσταση Σταθμού Βάσης κινητής τηλεφωνίας της Vodafone – Πάναφον Α.Ε.Ε.Τ. που είναι εγκατεστημένος επι υφιστάμενου κτηρίου του ξενοδοχείου Volcano Village στη θέση ύψωμα Μαύρο βουνό της Κοινότητας Οίας με κωδικό 1002643
Ανάθεση μελέτης αποτύπωσης οικισμού Κόρφου ν. Θηρασιάς
Προγραμματική Σύμβαση με Ν.Α. Κυκλάδων για την εκτέλεση του έργου «επισκευή επαρχιακής παραδοσιακής κλίμακας Μανωλά – Κόρφου ν. Θηρασιάς
Έγκριση πρακτικού ανοιχτής δημοπρασίας του έργου «αποκατάσταση τοίχου αντιστήριξης αφετηρίας λεωφορείων κοινότητας Οίας» και απ’ ευθείας ανάθεση έργου.
Εισήγηση για το έργο Κατασκευή πεζοδρομίου στον οικισμό Οίας
Παραλαβή μελέτης «τοπογραφική αποτύπωση χώρων πρώην Χ.Α.Δ.Α. στην Οία και τη Θηρασιά
Παραλαβή μελέτης «αποτύπωση οδοποιίας από οικισμό Αγριλιά εως περιοχή Χριστός»
Αποδοχή δωρεάς – Προσφοράς οχήματος
Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α.
Απ΄ευθείας ανάθεση προμηθειών
Επαύξηση παροχής ρεύματος πρώην Κοινοτικού καταστήματος Θηρασιάς
Έγκριση πρακτικού προχείρου διαγωνισμού για την προμήθεια ενός ειδικού καλαθοφόρου οχήματος με ύψος εργασίας 9 μέτρων
Τροποποίηση Δ.Σ. παιδικού Σταθμού Οίας
Γνωμοδότηση Κοινοτικού Συμβουλίου βάση του άρθρου 2. πα. 42 ΦΕΚ 817/93
Προέγκριση – χωροθέτηση καταστημάτων
Προστασία αδέσποτων ζώων
Προέγκριση – Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας υπαλλήλου
Προέγκριση – Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας Προέδρου – Ανάληψη σχετικής πίστωσης για την καταβολή σ’ αυτόν οδοιπορικών εξόδων και ημερίσιας εκτός έδρας αποζημίωσης