Δευτέρα, Μαΐου 19, 2008

  • Έντονη ζήτηση παρουσιάζουν οικόπεδα και κατοικίες στις Κυκλάδες και ειδικότερα σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο από ξένους αγοραστές. Παρά την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, οι Αμερικανοί εξακολουθούν και αγοράζουν σπίτια στις Κυκλάδες, ενώ πολλοί είναι οι Βορειοευρωπαίοι –Γερμανοί και Βρετανοί κυρίως-, αλλά και οι Ισραηλινοί αγοραστές.
    http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=8029


  • Μήπως οδηγούμαστε στην ακτοπλοΐα του Σαββατοκύριακου;
    Οικονομική καταστροφή κινδυνεύουν να υποστούν οι επιχειρηματίες των Κυκλάδων, αφού εκφράζονται φόβοι ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει στο ζήτημα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων θα αποθαρρύνει πολλούς Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες να προγραμματίσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε κάποιο Κυκλαδίτικο νησί.
    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το 100% των πλοίων θα είναι διαθέσιμα στους επιβάτες μόνον για το επόμενο δίμηνο.
    Η «ναυμαχία» έχει ξεσπάσει μεταξύ πλοιοκτητών και υπουργείου Ναυτιλίας αφού οι ακτοπλοϊκές εταιρίες σκέφτονται να κόψουν τα ασύμφορα δρομολόγια, ενώ το υπουργείο θεωρεί ότι πρόκειται «απλά» για έναν τρόπο πίεσης για μεγαλύτερες αυξήσεις.
    Όπως δηλώνουν οι ίδιοι βρίσκονται σε αδιέξοδο και οι λόγοι που τους έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση είναι τόσο η άνοδος της τιμής του «μαύρου χρυσού», όσο και το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν κάνουν πια τόσα ταξίδια μέσα στο καλοκαίρι, όπως παλιότερα. Για τους λόγους αυτούς, οι πλοιοκτήτες προειδοποιούν ότι τα σύγχρονα ταχύπλοα, που χρησιμοποιούν πιο ακριβό και καλύτερης ποιότητας καύσιμο, θα μεταφέρουν τους επιβάτες μόνο τα Σαββατοκύριακα και κυρίως σε προορισμούς με μεγάλη ζήτηση, ανάμεσά τους και οι Κυκλάδες, ενώ τις καθημερινές η συγκοινωνία θα γίνεται με συμβατικά, μεγάλης ηλικίας πλοία.
    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» σε συνάντηση που είχαν τα μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Βουλγαράκη του εξέθεσαν την «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζουν λόγω των υπερβολικών αυξήσεων των τιμών των ναυτιλιακών καυσίμων σε σχέση με τις τιμές της αντίστοιχης περυσινής περιόδου».
    http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=8033