Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 13, 2007

Νέα μεγάλη-μια ακόμη..- ανατροπή στην υπόθεση του στεγάστρου
Μια μόλις μέρα μετά τις δημόσιες ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη που δήλωσε ότι
«ύστερα από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και διαβουλευσεις μεταξύ Υπουργείου, κατασκευάστριας εταιρίας και εργολάβων, αποφάσισε τελικά να αναλάβει το Υπουργείο την αποκατάσταση του έργου -σύμφωνα με αυτή την προοπτική το έργο θα ήταν έτοιμο σε εάν χρόνο-
με σημερινό τους δημοσίευμα τα Νέα αναφέρουν ότι «ύστερα από δύο χρόνων επεξεργασία και μελέτη, αποδείχθηκε ότι είναι λάθος η στατική μελέτη και ότι για να υπάρξει στατική επάρκεια θα πρέπει όλο το στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης να ξηλωθεί και να γίνει από την αρχή». Η παραπάνω θέση προκύπτει από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Αρχαιολογικής Εταιρείας, καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλο.


Κι όλ’αυτά ενώ όλοι, περίμεναν να ολοκληρωθεί και να γνωστοποιηθεί το πόρισμα αγγλικής εταιρείας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της πτώσης και τις μελέτες για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του στεγάστρου- που καθυστερεί και καθυστερεί - έπεσε η καμπάνα: το στέγαστρο ή τουλάχιστον η εσωστέγη του με εμβαδόν 14 στρέμματα, πρέπει να γίνει από την αρχή.


Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο:

Δυο χρόνια μετά την κατάρρευση τμήματος του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου- την προϊστορική Πομπηία της Σαντορίνης- στις 23 Σεπτεμβρίου 2005, που κόστισε τη ζωή σ΄ έναν τουρίστα, ο αρχαιολογικός χώρος εξακολουθεί να παραμένει κλειστός για το κοινό για τέσσερα συνεχή χρόνια (είχε κλείσει ο αρχαιολογικός χώρος το 2003 για την τοποθέτηση του στεγάστρου).
Κι ενώ όλοι, περιμένοντας να ολοκληρωθεί και να γνωστοποιηθεί το πόρισμα αγγλικής εταιρείας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της πτώσης και τις μελέτες για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του στεγάστρου- που καθυστερεί και καθυστερεί - πέφτει η καμπάνα: το στέγαστρο ή τουλάχιστον η εσωστέγη του με εμβαδόν 14 στρέμματα, πρέπει να γίνει από την αρχή. «Ύστερα από δύο χρόνων επεξεργασία και μελέτη, αποδείχθηκε ότι είναι λάθος η στατική μελέτη και ότι για να υπάρξει στατική επάρκεια θα πρέπει όλο το στέγαστρο να ξηλωθεί και να γίνει από την αρχή», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αρχαιολογικής Εταιρείας, καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος. Η πρόταση και μελέτη της βρετανικής εταιρείας Οvearup θα περάσει από τον έλεγχο και δεύτερου ανώτατου εμπειρογνώμονα, της βρετανικής εταιρείας ΑΤΚΙΝS και πιθανόν και από τον έλεγχο του καθηγητή στο Πιρς Κόλετζ κ. Ανδράζη. «Η αρχιτεκτονική του στεγάστρου δεν θα μεταβληθεί πολύ. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα σε άλλα σημεία του στεγάστρου στο μέλλον και δεν θα χαθούν ανθρώπινες ζωές, για να λάβουμε το “πιστοποιητικό στατικής επάρκειας” θα πρέπει το στέγαστρο να γίνει από την αρχή». Τριάντα τρία εκατομμύρια ευρώ στοίχισε η μελέτη κατασκευής του πρωτότυπου βιοκλιματικού στεγάστρου, που ανέλαβε κατ΄ αποκοπή η κατασκευαστική εταιρεία J & Ρ. Πριν καλά καλά ολοκληρωθούν οι εργασίες, που προέβλεπαν την κάλυψη της στέγης με σαντορινιό χώμα για λόγους αισθητικής αποκατάστασης του περιβάλλοντος αλλά και για λόγους φυσικής μόνωσης, ο αρχαιολογικός χώρος άνοιξε πρόωρα στο κοινό, με εντολή του τότε υφυπουργού Πολιτισμού κ. Πέτρου Τατούλη. Αυτό παρά την αντίθεση και τις αντιδράσεις των αρχαιολόγων και κυρίως του υπεύθυνου της Ανασκαφής κ. Χρίστου Ντούμα.
Η προσφυγή που έκανε στον εισαγγελέα μπήκε στο αρχείο, ο χώρος άνοιξε και όταν καταβράχηκε το χώμα της στέγης, με την υπερφόρτωση της επιχωμάτωσης και της ψευδοροφής έφθασε να είναι δυόμισι με τρεις φορές βαρύτερο και τμήμα του τόξου της κυψέλης αρ. 7 κατέρρευσε, αφού προηγουμένως είχε σπάσει μία από τις 55.000 χαλύβδινες ράβδους του στεγάστρου. Από τότε, ο κλειστός αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου και το εργοτάξιο της μελέτηςκατασκευής βρίσκεται στα χέρια της κατασκευάστριας εταιρείας J & Ρ- που ανέθεσε στους Βρετανούς εμπειρογνώμονες τον έλεγχο των στατικών μελετών- ενώ η Αρχαιολογική Εταιρεία περιμένει να της δοθεί το «πιστοποιητικό στατικής επάρκειας» και να προχωρήσει η αποκατάσταση της βλάβης.



δημοσίευμα