Πέμπτη, Μαΐου 24, 2007

  • Πέμπτη 24.5.2007
  • «Σήμερα το ΕΣΥ δεν σέβεται ούτε τον τελευταίο κάτοικο των Κυκλάδων» δηλώνει σε σημερινή του συνέντευξη ο πρώην και τελευταίος πρόεδρος της ΔΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου πριν από την κατάργησή της εδώ και πέντε μήνες, Παναγιώτης Ευθυβουλίδης. Σημείωσε δε ότι οι συνενώσεις των ΔΥΠΕ έγιναν πρόχειρα και ότι υπάρχει ανάγκη για την δημιουργία ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες.
  • Στο ίδιο μήκος κύματος και η Νομαρχία Κυκλάδων υποστηρίζει ότι η δημιουργία ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες έχει γίνει το όνειρο πολλών κατοίκων των νησιών μας, οι οποίοι βιώνουν την ανασφάλεια σε επίπεδο υγείας και την εγκατάλειψη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες δεν έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να τονώσουν έναν τομέα που νοσεί στα νησιά.
    Κάνοντας μια ανασκόπηση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο σύστημα υγείας των νησιών μας, η Νομαρχία Κυκλάδων κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:
    -Ενώ οι κτιριακές υποδομές κυρίως των φορέων Περιφερειακής Διοίκησης και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης συνεχώς βελτιώνονται, το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο Νομό Κυκλάδων έχει εγκαταλειφθεί και αποδυναμώνεται.
    -Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό κυρίως στα Κέντρα Υγείας ή στα Πολυδύναμα Περιφερειακά ή Περιφερειακά Ιατρεία, τα οποία σε συνδυασμό με την αδυναμία των μέσων και την λανθασμένη λειτουργία του ΕΚΑΒ έχουν φέρει την ιατρική περίθαλψη των μικρών κυρίως νησιών στη δεκαετία του 1960.
    -Η κατάργηση του ΠΕΣΥΠ-ΔΥΠΕ Ν. Αιγαίου απομόνωσε τελείως τις Κυκλάδες από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε ότι αφορά στην υγεία και κανένα αίτημα για να δοθούν κίνητρα στο προσωπικό, προκειμένου να παραμείνει στα νησιά, δεν προωθείται. Βάσει όλων των παραπάνω το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε:
    -Άμεση προσαρμογή των οργανισμών των Μονάδων Υγείας του Νομού στις σημερινές απαιτήσεις.
    -Άμεση στελέχωση των Μονάδων Υγείας σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό μόνιμης απασχόλησης.
    -Εφαρμογή ειδικών πολιτικών υγείας και παροχή κινήτρων στους γιατρούς για να παραμείνουν στα νησιά.
    -Να υπάρξει σε μόνιμη βάση ελικόπτερο SuperPuma με έδρα τις Κυκλάδες και αποκλειστική ευθύνη την μεταφορά ασθενών από τα νησιά στα Νοσοκομεία Σύρου, Νάξου ή Αθηνών. Η αγορά του να ενταχθεί στο 4ο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ή να χρηματοδοτηθεί με την σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα και την λειτουργία του να αναλάβει το κράτος. Μάλιστα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προτίθεται να συμβάλλει σημαντικά στην αγορά του SuperPuma, περιορίζοντας άλλες σοβαρές της ανάγκες.
    Το σύστημα να ολοκληρωθεί με την μόνιμη παραμονή Πολεμικού Πλοίου στις Κυκλάδες, Νάξο ή Πάρο, ώστε εάν δεν υπάρχουν στρατιωτικές ασκήσεις ή σύρραξη να συμπληρώνεται το σύστημα μεταφοράς επειγόντων περιστατικών των Κυκλάδων. Στο πλοίο μπορούν πάντοτε να υπηρετούν γιατροί, η δε εντολή για την μεταφορά, καθώς και η μονάδα προορισμού να καθορίζεται από ιατρό του Νοσοκομείου Σύρου και το γιατρό του ΕΚΑΒ Κυκλάδων.
    -Άμεση πρόσληψη του εποχικού προσωπικού για τις αυξημένες ανάγκες των Μονάδων Υγείας κατά τη θερινή περίοδο.
    -Τήρηση των δημοσίων δεσμεύσεων του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αναβάθμιση των Μονάδων Υγείας Σαντορίνης (σε νοσοκομείο) και Αμοργού σε Κέντρο Υγείας.
    -Τήρηση της δέσμευσης του υπουργού Υγείας για διορισμό νεφρολόγων στα Κέντρα Υγείας του Νομού και έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους όρους λειτουργίας των μονάδων αιμοκάθαρσης.
    -Άμεση έγκριση της μελέτης της επέκτασης του Κέντρου Υγείας Σαντορίνης.
  • Ευθύνες για την δυσφήμηση του νησιού επιρρίπτονται σε Αιρετούς της Αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου που κάνουν λόγο για μαύρες από το πετρέλαιο παραλίες και για περιβαλλοντική ρύπανση.
  • Θέση καπετάνιου-πλοηγού προκυρήχθηκε από την πλοηγική υπηρεσία για την ασφαλή πλοήγηση των κρουαζιεροπλοίων στην Καλντέρα. Για πληροφορίες στο Λιμεναρχείο Θήρας.