Τετάρτη, Μαΐου 16, 2007

  • Τετάρτη 16.5.2007
  • Επέκταση γιόκ, το υγειονομικό αεροπλάνο βρίσκεται «οκτώ μήνες εκτός» -στο έδαφος- ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό για τις καλοκαιρινές ανάγκες δεν έχει έρθει ακόμη. Αυτή είναι η σημερινή ,εν έτη 2007, κατάσταση και εικόνα του Κέντρου Υγείας Θήρας.
    Δύσκολο καλοκαίρι προανήγγειλε ο πρόεδρος του Κ.Υ. καταγγέλλοντας παράλληλα εξωθεσμικές παρεμβάσεις τοπικών παραγόντων προς στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας σε ότι αφορά την μη αναγκαιότητα της επέκτασης(!) αλλά και εξελίξεις σε ότι τον αφορά τις επόμενες ημέρες.
  • Aκυρώσεις δεν υπάρχουν, αλλά προβληματισμένοι εμφανίζονται κάτοικοι και επιχειρηματίες του νησιού λόγο της διαρροής καυσίμων του Sea Diamond, κάνοντας λόγο για καταστροφή στον φυσικό πλούτο της περιοχής, αλλά και για οικονομικό μαρασμό. Υπό τον κίνδυνο και τον Φόβο να μην δυσφημιστεί το νησί και πληγεί ο τουρισμός, αρκετοί πλέον υποστηρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης των ακτών της Καλντέρας καθώς και οσμών από τα πετρέλαια.

Κοινή παρουσία για μία ακόμη φορά θα έχουν τα περισσότερα οινοποιεία της Σαντορίνης, στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου στη Ρόδο στο πλαίσιο 12ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Οινοχόων. Στο περίπτερο του KETA Νοτίου Αιγαίου θα συμμετάσχουν εννιά οινοποιεία από τη Σαντορίνη, μαζί με άλλα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πρόκειται για τα οινοποιεία Αμπελώνας Γαβαλά, Γαία, Κτήμα Αργυρού, Κάναβα Ρούσσος, Κτήμα Σιγάλα, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Σαν... τωρινή, SantoWines και Volcan Wines. Το οινοποιείο Μπουτάρη Σαντορίνης θα έχει ανεξάρτητη παρουσία μαζί με τα υπόλοιπα οινοποιεία του ομίλου.




  • Σήμερα στις 14.00 η άφιξη του πρώτου υδροπλάνου στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης.
    Τα υδροπλάνα θα έχουν ως βάση το Λαύριο ενώ στην Σαντορίνη θα προσγειώνονται στο(χερσαίο) αεροδρόμιο. Στα 100 ευρώ τα εισιτήρια για Σαντορίνη, μία πτήση θα πραγματοποιείται κάθε μέρα που θα φτάνει στο αεροδρόμιο στις 14.00. Για εισιτήρια στο ιντερνετ και στο Pelican Travel.
    Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το σκάφος δεν προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο της Πάρου επειδή…. το βρήκε κλειστό!

  • Εν τω μεταξύ, νέο χτύπημα στον τραγικό κατάλογο της «κακοτυχίας» της εταιρείας Louis Hellenic Cruises αποτελεί ο θάνατος ενός αλλοδαπού ναύτη και ενός ακόμη τραυματία, χθες στις 12:15 το μεσημέρι, στο λιμάνι της Μυκόνου, σε άλλο κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας.
    Κατά την διαδικασία πρόσδεσης του κρουαζιερόπλοιου «Orient Queen» δεν έδεσε σωστά ο κάβος στη δέστρα του λιμένα, με αποτέλεσμα να γυρίσει με ορμή και να χτυπήσει δύο ναυτικούς, σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας στο πόδι τον δεύτερο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι δυο αλλοδαποί ναυτικοί έλαβαν εντολή από τον ύπαρχο του «Orient Queen» να ρίξουν τα "βιλάι" με τους δυο πρυμναίους κάβους, ενώ μέσα στο λιμάνι έπνεαν δυνατοί άνεμοι. Έτσι, αν και ο καβοδέτης πέρασε και τους κάβους από τις σιδερένιες «μπίντες», ο ένας ξέφυγε από την μόνιμη σιδερένια "δέστρα" και χτύπησε με δύναμη τους δυο αλλοδαπούς ναυτικούς. Ο νεαρός εξέπνευσε πάνω στην κουβέρτα της πρύμνης και ο συμπατριώτης του λοστρόμος τραυματισμένος σοβαρά στα πόδια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας όπου και παρέμεινε για νοσηλεία. Την ίδια στιγμή ο καπετάνιος του ελληνικού κρουαζιερόπλοιου οδηγήθηκε στο λιμεναρχείο του νησιού όπου έδωσε κατάθεση. Το υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοιο είχε αποπλεύσει την περασμένη Παρασκευή με 480 επιβάτες από τον Πειραιά, εκτελώντας 7ήμερη περιήγηση για Kωνσταντινούπολη, Μύκονο, Πάτμο, Κουσάντασι, Ρόδο, Ηράκλειο, Σαντορίνη και τελικό λιμάνι τον Πειραιά. Το ατύχημα έχει συγκλονίσει την ναυτική οικογένεια που ακόμα δεν έχουν συνέλθει από την βύθιση του ελληνικού κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» που ήταν και η "ναυαρχίδα" του στόλου της εταιρίας.