Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2015

με την αρμόδια περιφεριακή σύμβουλο Χ. Γιασιράνη εκπροσωπήθηκε η Π.Ν.Α στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα -Κύπρος 2014-2020

Η κα Χαρούλα Γιασιράνη,Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος και Εκτελεστική Αντιπρόεδρος  της Αναπτυξιακής εταιρείας ΄΄ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ΄΄ΑΕ ΠΝΑ εκπροσώπησε την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος  Συνεργασίας INTERREG  V-A  Ελλάδα -Κύπρος 2014-2020 ,που έγινε στη Λευκωσία στις 23/10/15.
Τις άλλες δύο επιλέξιμες για το Πρόγραμμα Περιφέρειες , Βόρειου Αιγαίου εκπροσώπησε η  Περιφερειάρχης κα Χριστιάνα Καλογήρου,και της Κρήτης ο Περιφερειάρχης κος Σταύρος Αρναουτάκης.

Την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής έκαναν οι Συνπρόεδροι κος Γιώργος Γεωργίου,Γεν.Δ/ντης Γενικής Δ/νσης ΕΠΣΑ από Κυπριακής πλευράς και η κα  Αγγελική Μπουζιάνη,Ειδική Σύμβουλος της Ειδικής Γραμματείας ΕΣΠΑ και Ταμείου Συνοχής,από ελληνικής πλευράς.

Το Πρόγραμμα εισηγήθηκε ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» INTERREG κος Γιώργος Εμμανουήλ,ενώ την αναλυτική παρουσίαση των νέων προσκλήσεων,τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής .

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί,η τροποποίηση του Προγράμματος Ελλάδα-Τουρκία και Κύπρος-Τουρκία, αδιάθετοι πόροι του οποίου ενσωματώνονται στο Πρόγραμμα Ελλάδα-Κύπρος και θα απορροφηθούν για την διαχείριση του μετραναστευτικού.Για το τρέχον έτος θα διατεθούν 900 χιλ ευρώ,ενώ ανάλογες κατανομές θα γίνουν και τα επόμενα έτη,μέχρι τη λήξη του προγράμματος.
Η κα Γιασιράνη στην τοποθέτηση της εξέφρασε τη διαπίστωση ότι τα 900 χιλ ευρώ για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα είναι ελάχιστα και ζήτησε οι επόμενες κατανομές να είναι μεγαλύτερες.
Τέλος προσκάλεσε τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης,η επιτροπή του επόμενου εξαμήνου να πραγματοποιηθεί στη Ρόδο,πρόταση που έγινε αποδεκτή.