Τρίτη, Ιουλίου 28, 2015

σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και του ΤΕΕ -Τμήμα Δωδεκανήσου για το έργο «Συστηματική καταγραφή της Βιομηχανικής Κληρονομιάς Δωδεκανήσου»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Στο τριήμερο συνέδριο με τίτλο «H Βιομηχανική Κληρονομιά της Δωδεκανήσου» που συνδιοργάνωσαν το ΤΕΕ τμ. Δωδ/σου, το Επιμελητήριο Δωδ/σου και η ΤΕΔΚ Δωδ/σου, το Σεπτ. 2008 στη Ρόδο παρουσιάσθηκε το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκε η βιομηχανία στη Ρόδο και στα Δωδ/σα καθώς και το κτηριακό δυναμικό που απαρτίζει τη βιομηχανική κληρονομιά των χρόνων της Ιταλοκρατίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην βιομηχανική ζώνη «Κόβα» της πόλεως Ρόδου και στο πολιτιστικό περιεχόμενο της περιοχής αυτής, παρουσιάζοντας μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα από όλες τις χρονικές περιόδους.

Έμφαση δόθηκε στα βιομηχανικά συγκροτήματα. Ανακλήθηκαν μνήμες από βιομηχανίες που σήμερα τα κτήρια τους δεν υφίστανται πλέον, αλλά και παραδοσιακά επαγγέλματα που συρρικνώνονται και απομακρύνονται από τη συγκεκριμένη περιοχή, όπως οι τεχνίτες καραβομαραγκοί.

Παρουσιάσθηκαν επίσης βιομηχανικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα υπόλοιπα Δωδ/σα με ιδιαίτερες αναφορές στην Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Σύμη καθώς και οι προοπτικές αποκατάστασης και ανάδειξής τους.

Η εποχή της αποβιομηχάνισης άρχισε κυρίως από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και ολοκληρώθηκε στις δεκαετίες του ’80 και ’90, οπότε και ανοίχθηκε ο δημόσιος διάλογος για την επανάχρηση του αντίστοιχου κτιριακού πλούτου και η ένταξή τους στις νέες διαμορφούμενες συνθήκες.

Για το νομό μας, το συνέδριο αυτό απετέλεσε την απαρχή του διαλόγου αυτού. Συνοψίζοντας, το συνέδριο αυτό προκάλεσε γόνιμες αντιδράσεις και διεκδίκησε άμεσες δράσεις. Μέσα από αυτό αναδύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο το κτηριακό δυναμικό, όσο και οι εμπλεκόμενοι με αυτό φορείς. Όλα τα παραπάνω, καθώς και αντίστοιχες εμπειρίες από όλη τη χώρα, συμπεριλαμβάνονται σε ένα τόμο 335 σελίδων που εκδόθηκε από το ΤΕΕ τμ. Δωδ/σου, το Επιμελητήριο Δωδ/σου και την ΤΕΔΚ Δωδ/σου το Νοέμβριο του 2009.

Έτσι τέθηκαν οι βάσεις για τη συνεργασία των τριών φορέων για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την συστηματική καταγραφή της Βιομηχανικής Κληρονομιάς της Δωδεκανήσου.

Η σύναψη του σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και του ΤΕΕ - Τμήμα Δωδεκανήσου για την ολοκλήρωση υλοποίησης του έργου με τίτλο «Συστηματική καταγραφή της Βιομηχανικής Κληρονομιάς Δωδεκανήσου» έχει προυπολογισμό 100.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει το έργο μέχρι του ποσού των 95.000,00 € το οποίο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Ν.Δωδεκανήσου έτους 2015 (ΚΑΕ 9899).