Δευτέρα, Ιουλίου 20, 2015

με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΡΑΣΙΑ (22.7) στο S.A.F.

Το μικρό νησί της Θηρασίας, που διατηρείται εν πολλοίς αλώβητο από τη σύγχρονη άναρχη ανάπτυξη, ήταν το αντικείμενο της έρευνας μιας πολυεπιστημονικής ομάδας ερευνητών, ποικίλων ειδικοτήτων (γεωλόγων, αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, κοινωνικών ανθρωπολόγων κ.α.) που στόχο έχει την αναγνώριση του χώρου και της ανθρώπινης παρουσίας, από τα πρώτα ίχνη της έως την πρόσφατη εποχή.

Η έρευνα εντάσσεται στο Πρόγραμμα Θαλής (ΕΣΠΑ), με τον τίτλο «Διαχρονικοί, νησιωτικοί πολιτισμοί: η περίπτωση της Θηρασίας» και διεξάγεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης, σε συνεργασία με την ΚΑ Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν οι : Κλαίρη Παλυβού, Ίρις Τζαχίλη, Μάγια Ευσταθίου, Κώστας Σμπόνιας

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν αποσπάσματα του ντοκυμαντέρ «Δεκαπέντε» του Ζαχαρία Μαυροειδή, με θέμα το ομώνυμο τάμα στην Παναγία που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη μονή της Κοίμησης στη Θηρασία.

Στην εκδήλωση μουσική έπαιξε το «Ακουστικό Κουαρτέτο». 
Τέσσερις μουσικοί με μακρόχρονη θητεία στις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας και της Ανατολής, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με τραγούδια και οργανικούς σκοπούς από τη Μικρά Ασία, το Ανατολικό Αιγαίο και τον Αραβικό κόσμο.

Το «Ακουστικό Κουαρτέτο» αποτελείται από τους : Μάρθα Μαυροειδή: πολίτικο λαούτο, φωνή - Στρατής Ψαραδέλλης: πολίτικη λύρα - Γιώργος Χρονόπουλος: κιθάρα - Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο


Πηγή – πληροφορίες : www.santoriniartsfactory.gr