Δευτέρα, Οκτωβρίου 21, 2013

η ομιλία του κ. Σαμψών Κατσίπη στην Εστία του Πύργου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση - ομιλία με θέμα την “γαστρονομική χλωρίδα της Σαντορίνης” πραγματοποίησε το πρωινό της Κυριακής 20 Οκτωβρίου στον χώρο της Εστίας του Πύργου ο κ. Σαμψών Κατσίπης, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης σε σχολεία της Σαντορίνης, πρώην πλέον και για χρόνια διευθυντής του Γυμνασίου του Εμπορείου που χαίρει της εκτίμησης των μαθητών του.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του παρουσιάστηκαν δεκάδες είδη της τοπικής χλωρίδας, φυτών, καρπών και μανιταριών που φύονται, αποκλειστικά, όπως αναφέρθηκε σε αρκετές περιπτώσεις στην Σαντορίνη, με το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο της παρουσίασης να είναι ο μεγάλος αριθμός τους, οι χαρακτηριστικές φωτογραφίες τους καθώς και η ποικίλη χρησιμότητά τους τα παλαιότερα χρόνια.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από πλευράς του κ. Κατσίπη ήταν το αποτέλεσμα μέρους των προσωπικών του ερευνών ως φυσιοδίφη, ενώ πολλά από τα στοιχεία σχετικά με τα είδη της χλωρίδας και την χρησιμότητά τους ως τροφίμων, στο παρελθόν, ήταν το αποτέλεσμα των καταγραφών του οινοποιού Γιώργου Βενετσάνου, επίσης ερευνητή της χλωρίδας του νησιού.

Την εκδήλωση παρακολούθησε αρκετός κόσμος που συμμετείχε στην παρουσίαση συμπληρώνοντας στοιχεία, ιδιότητες και ιδιαιτερότητες της τοπικής χλωρίδας, ενώ δεν έλειψαν κι οι σύντομες αφηγήσεις σχετικά με τις χρήσεις τους τα προηγούμενα χρόνια.

Το ενδιαφέρον του κόσμου για το περιεχόμενο της όλης παρουσίασης ήταν αμείωτο, ενώ δεν έλειψαν και όσοι πρότειναν στον κ. Κατσίπη την έκδοση σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, αυτών των σπάνιων καταγραφών.