Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2013

για μια ακόμη φορά γιορτάστηκε ο Άγιος Αβέρκιος, ο .. Άγιος των κρασιών στην Σαντορίνη..!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και .. χθές, 22 Οκτωβρίου η μνήμη του Αγίου Αβερκίου, Αγίου που σε τοπικό επίπεδο θεωρείται, χαρακτηρίζεται και τιμάται ως προστάτης των κρασιών του νησιού, τιμήθηκε από επαγγελματίες και ερασιτέχνες οινοποιούς, οι οποίοι κατά κανόνα και παράδοση κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ανοίγουν τα βαρέλια τους και δοκιμάζουν το κρασί της χρονιάς, το κρασί δηλαδή που δημιούργησαν το καλοκαίρι που πέρασε.

Ο Άγιος Αβέρκιος, σύμφωνα με την παράδοση, είναι προστάτης της οινοπαραγωγής και του αμπελώνα και η γιορτή του κάθε χρόνο συμπίπτει με το άνοιγμα των βαρελιών με το νέο κρασί της κάθε χρονιάς.

Έτσι και φέτος, με το βασικό προϊόν της Σαντορίνης να αναβαθμίζεται και να εξελίσσεται σε κάθε επίπεδο, ποιοτικά, ποσοτικά αλλά και εμπορικά, ανοίγοντας ολοένα και νέους δρόμους, πολλά οινοποιεία, κάναβες, αλλά και ερασιτέχνες οινοποιοί, άνοιξαν τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί και κάλεσαν τους φίλους τους να το δοκιμάσουν, να πούν την γνώμη τους και να γιορτάσουν παρέα την όμορφη αυτή μέρα.  Άλλωστε, αν και τέλη Οκτώβρη ο καιρός φέτος βοηθάει για μαζέματα στα σπίτια αλλά ακόμη καλύτερα και στις αυλές των σπιτιών..

Στη Σαντορίνη υπάρχουν δυό εκκλησίες φτιαγμένες στο όνομα και την μνήμη του Αγίου Αβερκίου, η μια βρίσκεται στον Πύργο και η άλλη στο Εμπορείο, ενώ και σον ναό της “Mεταμορφώσεως του Σωτήρος” στο Εμπορείο υπάρχει κλίτος στο όνομα του Αγίου.

Μια πολύ ωραία ανάρτηση για την ημέρα και την γιορτή, καθώς και πληροφορίες για τον παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης που στην περίπτωση της Σαντορίνης διατηρείται ακόμη σε πολλές περιπτώσεις, μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα : “Αρμενιστής”, στην διεύθυνση : http://armenisths.blogspot.gr/2013/10/blog-post_21.html

Επίσης, μια ωραία σελίδα με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Εμπορείο μπορείτε να δείτε στην σελίδα του χωριού στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia στην σελίδα :