Τετάρτη, Ιουνίου 19, 2013

ανακοίνωση της Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond και του Συλλόγου Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης, σχετικά με τις εξελίξεις στο ναυάγιο του Sea Diamond

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ομάδων πολιτών που παρακολουθούν το θέμα και μας παρέχουν χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες, τα νεότερα σχετικά με την υπόθεση του βυθισμένου πλοίου, έχουν ως εξής:

Οι εξελίξεις στο ναυάγιο του Sea Diamond

Συμβούλιο Επικρατείας
Η προσφυγή των Θηραίων Πολιτών, του Συλλόγου Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης και του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της αρμόδιας διοίκησης, πήρε για τέταρτη φορά αναβολή για τις 18/9/2013, καθώς από πλευράς της πολιτείας (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Υπουργείο Περιβάλλοντος) δεν έχει κατατεθεί  ακόμη ικανοποιητικό πλήθος στοιχείων για να υπεραμυνθούν για τον μέχρι σήμερα τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης που βασανίζει το νησί μας τα τελευταία 6 χρόνια.

Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιώς
Στο ποινικό μέρος της υπόθεσης, συνεχίστηκε την  Δευτέρα 17/6/2013 η δίκη για το ναυάγιο του Sea Diamond με την κατάθεση του Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης  κ. Γιδαράκου Ευάγγελου - Διευθυντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Επικίνδυνων και Τοξικών Αποβλήτων,

Επίσης ταυτόχρονα κατέθεσε ξανά και ο υπεύθυνος του προγράμματος μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ στην Καλντερα της Σαντορίνης κ. Χατζηανέστης Ιωάννης.

Από την πλευρά της υπεράσπισης της πλοιοκτήτριας εταιρείας έγιναν πολλές προσπάθειες να μειώσουν την αξία της μελέτης περιβαλλοντικών  επιπτώσεων που πραγματοποιήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης - Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, και να εξιδανικεύσουν την κατάσταση του ναυαγίου θεωρώντας πως κανένα πρόβλημα δεν υφίσταται για το νησί της Σαντορίνης όσων αφορά την ενδεχόμενη ρύπανση, αλλά ο κ. Γιδαράκος υπεραμύνθηκε σθεναρά των θέσεών του.

Χαρακτηριστικό είναι πως παρόλο που αρχικά είχε ζητηθεί από το δικαστήριο εξέταση κατά αντιπαράσταση των κυρίων Γιδαράκου και Χατζηανέστη, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ. Γιδαράκου δεν ζητήθηκε κάτι περισσότερο από την έδρα του δικαστηρίου.

Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η καταγγελία που έγινε από τις 7/1/2013 στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, το Σύλλογο Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης και τη Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή - Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Wale στο Connecticut των ΗΠΑ, είναι υπό εξέταση από την Επιτροπή καθώς πρόσφατα την συμπληρώσαμε με επιπλέον στοιχεία ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Στον αγώνα αυτό της ανέλκυσης και απομάκρυνσης του ναυαγίου του Sea Diamond που τόσο ύπουλα και άδικα εγκατέλειψαν κάποιοι κερδοσκόποι στο νησί μας, δεν περισσεύει κανένας. Όσο και αν ο αγώνας αυτός φαίνεται δύσκολος, όσο και αν τα αντικρουόμενα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα, έχουμε ιερό καθήκον να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας, στους εαυτούς μας, αλλά και στον τόπο που μας μεγάλωσε και μας στηρίζει.

Οι συνεδριάσεις μας συνεχίζονται ανελλιπώς κάθε Τετάρτη, στις 8 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κλειστού Γυμναστηρίου ΔΑΠΠΟΣ, στον Καρτεράδο της Σαντορίνης. Οι συγκεντρώσεις μας είναι ανοικτές για όλους.

Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond
Σύλλογος Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης



Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθεροτυπία (18.6.2013) σχετικά με τις καταθέσεις των κυρίων Γιδαράκου, Χατζηανέστη, καθώς και νεότερων δηλώσεων του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλη που απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΘριζα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ :


Στο κείμενο που υπογράφει η Γεωργία Δάμα αναφέρεται ότι :

«Στην περιοχή του ναυαγίου υπάρχουν ρύποι από βαρέα μέταλλα, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την τροφική αλυσίδα», κατέθεσε ο κ.Γιδαράκος, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, χθες στη διάρκεια της δίκης για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, στις 6 Απριλίου 2007, στην καλντέρα της Σαντορίνης.

Στην κατάθεσή του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, ο καθηγητής τόνισε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να απαντληθεί το πετρέλαιο, διότι ρυπαίνει καθημερινά την περιοχή του ναυαγίου». Αναφερόμενος στους ρύπους, είπε συγκεκριμένα ότι στην περιοχή βρέθηκε «ψευδάργυρος, σίδηρος, μαγγάνιο, κάλιο», προσθέτοντας ενδεικτικά ότι «βρέθηκε μεγάλο ποσοστό ψευδαργύρου σε τοπικά ψάρια, όπως είναι οι μπακαλιάροι και οι σκορπίνες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το κουφάρι του πλοίου αποτελεί πηγή μόλυνσης και η απελευθέρωση των ρύπων γίνεται βραχυπρόθεσμα». Ο κ. Γιδαράκος αμφισβήτησε τις μεθόδους περισυλλογής δειγμάτων που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο χαρακτήρισε ως «μη διαπιστευμένο ίδρυμα», υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν συμβατή η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ.

Ο χημικός του ΕΛΚΕΘΕ Ι. Χατζηανέστης κατέθεσε ότι «υπάρχει μόλυνση, αλλά δεν είναι σε τέτοια επίπεδα ώστε να χαρακτηριστεί ρυπασμένη η γύρω περιοχή» και αναφέρθηκε σε σχετικές μετρήσεις. Η πολιτική αγωγή κατέθεσε αίτημα, ζητώντας να εξετασθούν οι δύο μάρτυρες κατ' αντιπαράσταση.

Αρμόδιο για την ανέλκυση και την απομάκρυνση του κρουαζιερόπλοιου είναι το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη. Στην απάντησή του, ο υπουργός, έπειτα από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιου και Θ. Δρίτσα σχετικά με το ναυάγιο του Sea Diamond, δήλωσε ότι το υπουργείο διαπιστώνει σοβαρό πρόβλημα ως προς την ανέλκυσή του λόγω του βάρους του (225.000 τόνοι), καθώς και της περίεργης θέσης στην οποία βρίσκεται (90 μέτρα η πλώρη και 140 η πρύμνη), τα οποία καθιστούν οποιοδήποτε εγχείρημα παρακινδυνευμένο. Θυμίζουμε ότι το 2007 ο δύτης που καταδύθηκε στο σημείο του ναυαγίου, με δική του ευθύνη, αναδύθηκε νεκρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερώτηση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ενώ όλοι είχαμε την εντύπωση ότι το ΕΛΚΕΘΕ μελετά και συντάσσει τις εκθέσεις του ως δημόσιος οργανισμός, χωρίς καμία εξάρτηση, τελευταία αποκαλύφθηκε ότι το ΕΛΚΕΘΕ, εκτός από τις μελέτες για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, ήδη από το μήνα Απρίλιο του 2007 είχε συνάψει σύμβαση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του ναυαγίου». Προσθέτουν, μάλιστα, ότι «το ΕΛΚΕΘΕ φέρεται να έχει εισπράξει από την εταιρεία LOUIS HELLENIC CRUISES το ποσό των 358.400 ευρώ».