Δευτέρα, Νοεμβρίου 18, 2013

ολοκληρώνονται οι κρουαζιέρες με προορισμό την Σαντορίνη για το 2013

Επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή χρονιά στον τομέα της κρουαζιέρας για την Σαντορίνη με δεδομένη τόσο την αύξηση των αφίξεων των κρουαζιεροπλοίων, του αριθμού των επιβατών τους που επισκέφθηκαν το νησί και συμμετείχαν σε μια από τις οργανωμένες εκδρομές που πραγματοποιούνται στην Σαντορίνη, αλλά και της γενικότερης ικανοποίησης της τοπικής αγοράς από την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Τα πλήρη στοιχεία των φετινών αφίξεων κρουαζιεροπλοίων καθώς και του αριθμού των επιβατών τους που επισκέφθηκαν την Σαντορίνη αναμένεται να ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση του φετινού προγράμματος των αφίξεων, στο τέλος του μήνα, από την Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης. Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι σήμερα στοιχεία και τις πληροφορίες, τα κρουαζιερόπλοια που αγκυροβόλησαν στο νησί ήταν κατά 8% περισσότερα σε σχέση με την περσυνή χρονιά ενώ μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό των επιβατών τους που κατέβηκαν στην Σαντορίνη και συμμετείχαν σε μια οργανωμένη ξενάγηση στο νησί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και παρά τις γνωστές ιδιαιτερότητες που έχει η Σαντορίνη σε ότι αφορά την αποεπιβίβαση των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων στο νησί και σχετίζονται κυρίως με χρονικές καθυστερήσεις σε αυτήν τη διαδικασία, η Σαντορίνη είναι και θα συνεχίσει και την ερχόμενη χρονιά να αποτελεί “δεδομένο” προορισμό για τις πλοιοκτήτριες εταιρίες, εμφανίζοντας στους μέχρι στιγμής στους πίνακες του 2014 περαιτέρω αύξηση στον αριθμό των κρουαζιεροπλοίων που θα αγκυροβολήσουν στο νησί.

Η κρουαζιέρα αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί για την Σαντορίνη έναν ιδιαίτερα κερδοφόρο τομέα του τουρισμού της, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αύξηση του εισοδήματος των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε δραστηριότητες γύρω από αυτήν.

Η Σαντορίνη επίσης έχει μεγάλη ιστορία -κι έχει γράψει άλλωστε και την δική της- στο κομμάτι της κρουαζιέρας, έχοντας ζήσει από κοντά και από πρώτο χέρι όλες τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον χώρο της τα τελευταία χρόνια.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οπότε και η λέξη κρουαζιέρα ήταν άγνωστη για τους περισσότερους στην Ελλάδα, η Σαντορίνη λόγο της μορφολογίας της και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της είχε καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιδιοκτητών μικρών και μεγάλων τουριστικών σκαφών αναψυχής και μικρών κρουαζιεροπλοίων της εποχής, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά και για την Ελλάδα την έννοια του προορισμού άφιξης και περιορισμένης διαμονής μικρών και μεγάλων σκαφών.

Αντιδρώντας άμεσα και με επιχειρηματικό πνεύμα πολλοί Σαντορινιοί αλλά και μέτοικοι του νησιού εκείνα τα χρόνια, ανέπτυξαν δραστηριότητες καθώς και εμπόριο, διαμορφώνοντας στην αγορά των Φηρών, σχετικές με την κρουαζιέρα εμπορικές δραστηριότητες.

Ήταν άλλωστε η συγκεκριμένη δραστηριότητα, η κρουαζιέρα, που δημιούργησε την gold street στο κέντρο των Φηρών με τα δεκάδες κοσμηματοπωλεία που για περισσότερα από 20 χρόνια και με βάση της ανάγκες και δυνατότητες της τότε αγοράς, δραστηριοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στον χώρο καλύπτοντας τις αγοραστικές ανάγκες των επισκεπτών των κρουαζιερόπλοιων της εποχής.

Και στην συνέχεια όμως η αγορά των Φηρών συνέχιζε και συνεχίζει να διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων, που έγιναν κατά πολύ μεγαλύτερα και απευθύνονταν πλέον σε κοινό χαμηλών και μεσαίων κυρίως εισοδημάτων, με την δημιουργία νέων καταστημάτων στην αγορά της πόλης καθώς και νέων προγραμμάτων εκδρομών στο νησί που βασίζονται στις σημερινές οικονομικές δυνατότητες των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων.

Από την πλευρά της και στο κομμάτι της μεταφοράς των επιβατών η Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης προσπαθούσε και κατάφερνε με τα ολοένα και περισσότερα και νεότευκτα σκάφη της να καλύπτει τις ανάγκες ζήτησης για ασφαλείς και ποιοτικές θαλάσσιες μεταφορές των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων στην Σαντορίνη.

Η Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης έχει καταφέρει σήμερα να χαίρει της εμπιστοσύνης αλλά και εκτίμησης των εταιριών που στο πρόσωπό της βρίσκουν πάντοτε έναν αξιόπιστο συνεργάτη και συνομιλητή έτοιμο να ακούσει και να καλύψει τις ανάγκες τους και τις ανάγκες της σύγχρονης πλέον και ιδιαίτερα απαιτητικής αγοράς στις θαλάσσιες μεταφορές.

Σήμερα και παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν και κατά καιρούς εμφανίζονται στην  προσπάθεια η Σαντορίνη συνολικά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κρουαζιέρας, το νησί συνεχίζει και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει να αποτελεί και στο μέλλον δεδομένο προορισμό καθώς και ισχυρό χαρτί στα προγράμματα των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, παρά τον έντονο και όλο και πιο σκληρό ανταγωνισμό σε εγχώριο και όχι μόνο επίπεδο.

Σύμφωνα δε με στοιχεία του χώρου, η κρουαζιέρα συμβάλει καθοριστικά πλέον στην Ελλάδα στην σημαντική αύξηση των εσόδων όσων δραστηριοποιούνται στον χώρο της, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα νέα νησιωτικά και όχι μόνο λιμάνια προστίθενται στα προγράμματα των εταιριών που διαχειρίζονται τα κρουαζιερόπλοια.

Σχετικά με την κρουαζιέρα και προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εικόνα και υπηρεσίες τα λιμάνια – προορισμοί, αλλά να μπορέσουν παράλληλα να ωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες από παράλληλες με την κρουαζιέρα δραστηριότητες, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συνέδρια στην Ελλάδα τα βασικά συμπεράσματα των οποίων είναι ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περεταίρω εξέλιξης του χώρου και δημιουργίας θέσεων εργασίας, η δυνατότητα που έχουν ολοένα και περισσότεροι προορισμοί να δημιουργούν υποδομές και να βελτιώνουν την εικόνα τους για την υποδοχή και φιλοξενία των πλοίων καθώς και τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν για σειρά επιχειρήσεων που μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε σχέση με αυτήν.