Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2012

κατάργηση του μαθήματος της θεατρικής αγωγής;

Την διαμαρτυρία της για την κατάργηση του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας.
Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Φραγκίσκος Λάβαρης και η γραμματέας Κωσταντίνα Σταυροπούλου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου,

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε το υπ’ αρ. πρωτ. 124662/Γ2/1-11-2011 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. με θέμα « Έγκριση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πιλοτική τους εφαρμογή στο επιστημονικό πεδίο «Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης», όπου αναφέρεται ότι στο πλαίσιο του μαθήματος της Αισθητικής Αγωγής θα διδάσκονται μόνο τα μαθήματα της Μουσικής και των Εικαστικών τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής δεν εντάσσεται στο Πρόγραμμα ως διακριτό γνωστικό αντικείμενο και υποβαθμίζεται σε δραστηριότητα τέχνης πραγματοποιούμενη από ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό της οικείας σχολικής μονάδας.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών θεωρούμε ότι η ένταξη του Θεάτρου και άλλων Τεχνών στο πρόγραμμα των σχολείων είναι μια σημαντική αλλαγή στη γνωστή, συμβατική καθημερινότητα της σχολικής ζωής. Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής αφενός είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά καθώς τους επιτρέπει να εκφραστούν και να αναπτύξουν τη φαντασία, τις ιδιαίτερες δεξιότητες και την προσωπικότητά τους, αφετέρου είναι συνυφασμένο με την έννοια της βιωματικής μάθησης και της διαθεματικής προσέγγισης στη μάθηση, έννοιες που το ίδιο το Υπουργείο υποτίθεται ότι θέλει να προωθήσει και να ενσωματώσει στο σύγχρονο σχολείο. Η διαθεματικότητα απαιτεί την ενασχόληση των παιδιών με όλα τα γνωστικά αντικείμενα, αυτού της Θεατρικής Αγωγής μη εξαιρουμένου, και το οποίο μπορεί να διδάσκεται μόνο από θεατρολόγους, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Τέλος, θεωρούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς ως εργαζόμενους μίας χρήσης και να τους χρησιμοποιεί όπως το εξυπηρετεί, ανάλογα με τις περιστάσεις.
Για τούτο εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη υποβάθμιση -κατάργηση του μαθήματος και αγωνιζόμαστε από κοινού με τους εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής, ζητώντας:

Την ανάκληση της σχετικής απόφασης.
Τη συνέχιση της διδασκαλίας του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής ως διακριτού γνωστικού αντικειμένου.
Τη σύσταση οργανικών θέσεων και το διορισμό μόνιμων, εξειδικευμένων στο αντικείμενο του Θεάτρου, εκπαιδευτικών.