Δευτέρα, Αυγούστου 20, 2012

Γιάννης Μαχαιρίδης – ο φτωχός συγγενής (καλά που το καταλάβαμε...)

ή, δώσε και σε μένα μπάρμπα (Μπέρσεν...) 
(χορηγός επικοινωνίας, η ελληνική κυβέρνηση...)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Τον βουλευτή, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της Γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Μπέρνσεν δέχθηκε την Δευτέρα 21.8 στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Η επίσκεψη του Γερμανού βουλευτή, που έχει επισκεφθεί και ιδιωτικά τη Ρόδο πολλές φορές στο παρελθόν, μέλους του CDU/CSU, του οποίου ηγείται η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αποδίδεται στο προσωπικό του ενδιαφέρον, όπως και της Επιτροπής που συμμετέχει, για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον πολιτισμό, στη λειτουργία των αρχαιολογικών υπηρεσιών και στην εικόνα των μνημείων στο νησί μας.

Παρουσία των αρχαιολόγων Αγγελικής Κατσιώτη από τη 4η Εφορεία Μεσαιωνικών Μνημείων και της Βασιλικής Πατσιάδη από την ΚΒ’ Εφορεία Κλασσικών και Προϊστορικών Μνημείων, ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Γερμανό βουλευτή για το ενδιαφέρον του και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του Νοτίου Αιγαίου, όπως και για τις πρωτοβουλίες που ήδη αναλαμβάνονται από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, από κοινού με την Ομάδα Task Force στην Ελλάδα, με σκοπό τη συνεργασία σε πολλά επίπεδα.

Ο κ. Μαχαιρίδης, αναφέρθηκε επίσης στην «τιτάνια προσπάθεια» (!) που είναι σε εξέλιξη για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο, μια κρίση που «έχει επιδεινώσει την οικονομική θέση των θεσμών της Αυτοδιοίκησης, με συνεχεία και δραστικές μειώσεις πόρων».
Από την πλευρά του, ο κ. Βόλφγκανγκ Μπέρνσεν τόνισε πως ανήκει στη μεγάλη ομάδα των Γερμανών βουλευτών που υποστηρίζουν τη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη θα είχε μισή αξία». (και καμία διάθεση να χάσει την αξία της...)

Εξήγησε πάντως ότι βασικός λόγος της αποστολής του είναι να αξιολογήσει σε ποιο βαθμό έχει πληγεί ο πολιτισμός και οι πολιτιστικές δράσεις από την οικονομική κρίση και πώς θα μπορούσε να συνδράμει η Γερμανική Βουλή.
(εμείς πάντως θα τους προτείναμε να έρθουν να κάνουν τους εθελοντές στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, μετά τις 15.00 το μεσημέρι, οπότε και οι εργαζόμενοι του Υπ.Πο. ολοκληρώνουν την βάρδιά τους....)

Ο «φτωχός συγγενής»
(ή, θα πάρετε ενα υποβρύχιο;....)

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «μετά από μια μακρά περίοδο όπου καλλιεργούσαμε μύθους, όταν οι άλλοι επένδυαν στις τεχνολογίες και στον πολιτισμό, κι εμείς επενδύαμε, παράδειγμα, στις αμυντικές δαπάνες της χώρας, σήμερα οι πόροι έχουν μειωθεί δραματικά και η Αυτοδιοίκηση συρρικνώνεται, χωρίς να αποκλείεται να καταρρεύσουν οι θεσμοί της».
Είναι χαρακτηριστικό – τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης – ότι απαιτήθηκε να μειώσουμε στο ελάχιστο τους πόρους για τον πολιτισμό και τις αντίστοιχες εκδηλώσεις, αν και οι επισκέπτες μας θέλουν να βιώσουν την κουλτούρα των νησιών μας μέσα από καθημερινές πολιτιστικές δράσεις. Παράλληλα, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να συντηρηθούν τα μνημεία μας και να συνδράμουμε ως Περιφέρεια την Αρχαιολογία στην αξιοποίηση των πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ.   

Ευτυχώς που υπάρχει και ο κ. Μαχαιρίδης, εδω κοντά μας κιόλας, οπότε και δεν χάνει η δημοσιογράφος, την έμπνευση της και τα αντανακλαστικά της....