Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2009

Τα Χριστούγεννα είναι υπόθεση όλων
ή (μη) μου ανάβεις τα λαμπάκια…


Με αφορμή ένα πολύ σημαντικό μέιλ που λάβαμε από τα «Θηράματα»
-ειλικρινά είναι σημαντικό που κάποιοι άνθρωποι επιμένουν να αφιερώνουν χρόνο «και ψυχή» για να σχολιάζουν τα κακώς κείμενα στην Σαντορίνη-
τα οποία προτείνουν τρόπους να γιορταστούν πιο δυναμικά τα Χριστούγεννα στην Σαντορίνη,
το δικό μας (μπλόγκ) συμφωνεί και μάλιστα επαυξάνει ως προς την άποψη ότι οι γιορτές οφείλουν να αποκτήσουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο «νησί μας»

Άλλωστε, έχουμε (έναν) χρόνο ακόμα



Τα κείμενα στις παρενθέσεις ανήκουν στα «θηράματα»
Σύμφωνα με αυτά,

«Τα Χριστούγεννα είναι από τις ωραιότερες γιορτές του χρόνου .
Ίσως η καλύτερη .Σε αυτό συμβάλουν πολλά .
Τα καιρικά φαινόμενα είναι τέτοια , που ωθούν τις οικογένειες, την παρέα , να περνάνε αρκετές ώρες στο σπίτι και αν υπάρχει και τζάκι στη παρέα, η ατμόσφαιρα γίνεται ομορφότερη.»

Σωστά, γιατί άμα είχε καλό καιρό και λιακάδα θα την βγάζαμε σκορποχώρι στις παραλίες. Άλλος στην Περίσσα, άλλος στο Καμάρι και άλλος στην Λούτσα.
Επίσης, και σε ότι αφορά πάλι τα καιρικά φαινόμενα, το χειμώνα είναι καλύτερα,
πολλώ δε μάλλον άμα είσαι σε σαλέ στο ΑΑΑσπεν παρέα με την Πάρις Χίλτον, το κοπρόσκυλο που κουβαλάει μαζί της και τον τελευταίο αρραβωνιάρη της.
Ειδικά, άμα είσαι εσύ ο αρραβωνιάρης…

«Οι περισσότερες οικογένειες , περιμένουν πως και πως την ώρα να στολίσουν το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο και να τοποθετήσουν τα (παραδοσιακά) στολίδια σε όλο το (αυτό κι αν είναι παραδοσιακό) σπίτι.»
……
«Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των δώρων .¨Όλοι, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, θα βρούνε τον τρόπο να αγοράσουν μερικά, μικρά δώρα στους φίλους , συγγενής, στα παιδιά τους .¨Όσο και αν υπάρχει κρίση , όσο και αν τα οικονομικά της κάθε οικογένειας είναι σε άσχημη κατάσταση.»

(εκτός κι αν είναι κανείς πολύ τσιφούτης και γκρινιάρης και διαολοστέλνει όλον τον κόσμο με αποτέλεσμα να μην θέλει πάρε δώσε με κανέναν και γενικώς δεν δίνει ούτε του Αγγέλου του νερό ούτε κανενός Αγίου κουλούρι…. )


«Τα Χριστούγεννα κάνουν την εμφάνιση τους, οι θρυλικοί κουραμπιέδες, τα (θρυλικά) μελομακάρονα και οι (θρυλικές ) δίπλες»
που έτσι και δεν είσαι εγκρατής και φάς πολλές γίνεσαι διπλός και αναθεματίζεις τον Αι Βασίλη όλο του το σόι….


«Τα Χριστούγεννα είναι και η γιορτή του ταξιδιού. Αρκετοί άνθρωποι οδεύουν σε προορισμούς ξένους .¨Άλλοι σε ορεινές περιοχές , άλλοι σε εξωτικά νησιά .¨Άλλοι φυσικά προτιμούν την ηρεμία του τόπου τους.»

Άλλοι πάλι, περιμένουν πως και πως την πρωτοχρονιά να παίξουν τριανταμία μπας και βγάλουν κανα φράγκο -εις βάρος του κουνιάδου τους, γιατί ετσι είναι ο τζόγος μεταξύ «φίλων», ο ένας τρώει τον άλλον. εκτός κι αν παίζεις στο καζίνο, οπότε δεν κλαίει η γυναίκα κανενός, παρά μόνο η δική σου….-

«Τα Χριστούγεννα οι δρόμοι, οι πλατείες, τα μαγαζιά, στολίζονται και αυτά με την σειρά τους. Ορισμένοι υπερβάλουν εαυτό, με πολλά λαμπάκια και ασύμμετρα στολίδια, (γυφτιές δηλαδή…) ορισμένοι στολίζουν με προχειρότητα, απλά για να πουν πως στολίσανε. Στην τελευταία κατηγορία, νομίζουμε πως ανήκει και ο δήμος μας. Το χριστουγεννιάτικο στόλισμα της πλατείας των Φηρών ,θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρόχειρο και κακόγουστο.»

«Ένα γαϊτανάκι φωτισμένο για χριστουγεννιάτικο δέντρο, μια κακόγουστη πρόχειρη φάτνη, και μερικά στολίδια στους στύλους, είναι τα σκηνικό που μας παραπέμπει (προσπαθεί δηλαδή…) στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Πάρτε μια γεύση .Τι κρίμα , τι αίσχος, τι κακογουστιά. Θα ρωτούσε τώρα ο κάθε πικραμένος , τι θα μπορούσε καλύτερο να γίνει ? Η απάντηση είναι απλή .Το βασικότερο που θα έπρεπε να γίνει , είναι ένας στολισμός με διάθεση και όρεξη .¨Όταν τα έχεις αυτά τα δύο, και βάλεις και λίγο ποιότητα, το αποτέλεσμα σπάνια βγαίνει άσχημο.»

(κοίτα να δεις … κι εμείς που σπάζαμε το κεφάλι μας να βρούμε τι φταίει στο δήμο Θήρας την ώρα που αγοράζουμε καλόγουστα στολίδια για το σπίτι μας και σκεφτόμαστε τι καλύτερο να μαγειρέψουμε για τους φίλους μας….)


Τα thira-mata (κι εμείς, κι εμείς!!) προτείνουν (έχουμε -1- χρόνο ακόμη )!

1) «Να στολιστούν με φωτάκια όλα τα δέντρα στα Φηρά, το Φηροστεφάνι, το Ημεροβίγλι, τον Βόθωνα και το Εμπορείο.»

Τα φωτάκια να είναι πολύχρωμα και να αναβοσβήνουν στον ρυθμό του ύμνου του Παναθηναϊκού.
Στις υπόλοιπες περιοχές θα στολιστούν με πράσινα φωτάκια όλοι οι αμπελώνες
για να τονιστεί η μικροκλιματική μοναδικότητα του νησιού αλλά και για να υπενθυμίσουμε στο χριστεπώνυμο κοινό ότι το Πασοκ στις τελευταίες εκλογές εξελέγη κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή.
Επίσης προτείνουμε με φωτάκια (πράσινα) να στολιστεί το δημαρχείο, ενώ το Επαρχείο να στολιστεί με ροζ για να τιμωρηθεί ο Έπαρχος που στις τελευταίες εκλογές δεν πανηγύρισε την νίκη του Πασοκ. Το Κ.Υ. προτείνουμε να στολιστεί με πολύχρωμα φωτάκια ως ένδειξη αλληλεγύης στους απανταχού ταλαίπωρους ασθένειες, ενώ το ΙΚΑ Θήρας προτείνουμε να στολιστεί με χρυσαφένια φωτάκια που θα ταιριάζουν στην ταμπέλα του δημιουργώντας ένα αρμονικό σύνολο.
Τέλος η ΔΕΗ προτείνουμε στολίσει με φωτάκια - αστέρια όλους τους στύλους που της ανήκουν και να τους κρατήσει αναμμένους όλο το χρόνο ως ανταποδοτική προσφορά για τα λεφτά που θα μαζέψει απο τα δικά μας φωτάκια.
Επίσης για την Κοινότητα της Οίας προτείνουμε να μην τοποθετηθούν φωτάκια και «κάψει τζάμπα η λάμπα» αφού στην Κοινότητα της Οίας τις γιορτές μένουν μόνον τρείς και ο κούκος κι αμαρτία είναι να κάψουμε τόσο φως…

2) «Να μπει κατά μήκος της πλατείας, φωτεινή οροφή με λαμπάκια , καθώς και κατά μήκος του δρόμου «Φηρών – Καρτεράδος».

Προτείνουμε επίσης η οροφή να μπει και κατά μήκος και πλάτος των δρόμων «Φηρών – Πύργου» και «Φηρών –Βουρβούλος», η οποία θα αναγράφει ευχές για τα Χριστούγεννα, ευχές για το νέο έτος, ευχές για καλά κρασιά, καθώς και τα ονόματα όλων των Δημοτικών Συμβούλων συνοδευμένα από τις προσωπικές τους ευχές (τι στο καλό, ολόκληρη οροφή είναι, θα χωρέσει…) Ενώ, επάνω στην οροφή προτείνουμε να τοποθετηθεί καθ’όλη την διάρκεια των γιορτών ένας υπάλληλος που θα προσληφθεί γι αυτόν τον σκοπό, ο οποίος και θα διαλαλεί το μήνυμα των Χριστουγέννων. στα διαλείμματα θα του πούμε να μας λέει και τραγούδια και να ψέλνει τα κάλαντα

3) «Να αντικατασταθεί το γαϊτανάκι – δέντρο στην πλατεία των Φηρών, με ένα μεγαλύτερο»

αντίστοιχο αυτού που υπάρχει στο Λας Βέγκας αλλά κάπως μεγαλύτερο, πιο ψηλό, πιο φαρδύ, πιο φουντωτό, πιο πράσινο, και πιο αληθινό, με μεγαλύτερες μπάλες, με πιο πολλά στολίδια και με μεγαλύτερο αστέρι στην κορυφή.
Παράλληλα, δίπλα, προτείνουμε να τοποθετηθεί και να στολιστεί ένα μεγάλο καράβι, που -κανονικά- είναι και το παραδοσιακό αντικείμενο που στολίζεται κατά τη διάρκεια των γιορτών, γιατί εδώ που τα λέμε, η Ελλάδα «περιβρέχετε» από θάλασσα και δε βγάζει ξυλοκόπους αλλά ναυτικούς. άσε που κόψε – κόψε κάθε χρόνο δεν θα μείνει κουκουνάρι (για να μην πούμε κάψε – κάψε…)
Ενώ, λίγο παραδίπλα, προτείνουμε να τοποθετηθεί ένα χαλάκι καθώς και μαντίλες που θα μπορούν να χρησιμοποιούν προκειμένου να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι όχι μόνο καταπιέζονται, αλλά παραβιάζονται και τα θρησκευτικά δικαιώματά τους από την μονομερή προβολή των θρησκευτικών εθίμων του χριστιανισμού (γιατί χριστιανισμός χωρίς πλαστικό δεντράκι, δε γίνεται…)

4) «Να διακοσμηθεί η υπάρχων (υπάρχουσα, αλλά δε βαριέσαι..) φάτνη καλύτερα, να καλυφθεί το σιδερένιο πλέγμα που υπάρχει από μέσα και η εξωτερική της εμφάνιση να γίνει καλύτερη.»

Απ’ ότι ξέρω, ο συμμαθητής μου στο σχολείο, ο Αντώνης, από την Αγίας Ζώνης, κάνει πολύ ωραίες τέτοιες κατασκευές και προτείνω στον Δήμο Θήρας να τον προσλάβει ώστε κάθε χρόνο να μας φτιάχνει από μια φάτνη, κάθε χρόνο πιο εντυπωσιακή, κάθε χρόνο πιο μεγάλη, κι όχι τίποτε άλλο, αλλά για να εχω κι εγω την ευκαιρία να τον βλέπω.
Επίσης, προτείνουμε να αντικατασταθεί η φάτνη με το θείο βρέφος, με ένα στάντ με τον νεότερο ηλικιακά δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος θα φωτογραφίζεται με τα παιδάκια της πόλης μας κάθε απόγευμα, έξι με οκτώ.

5) «Την περίοδο των Χριστουγέννων, να βγάλει ο δήμος ανθρώπους ντυμένους Άγιους Βασίληδες, και να μοιράζει μικρά δωράκια στα παιδιά που θα κυκλοφορούν.»

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τα παιδάκια που κυκλοφορούν στο νησί εκείνες τις μέρες είναι ελάχιστα. Επίσης, είναι γνωστό ότι η κρίση που πλήττει την αγορά θα ικανοποιούσε πολλούς νέους που ψάχνουν να κάνουν κανα μεροκάματο. Και το να ντυθούν Αγιοβασίληδες και να μοιράζουν δώρα ακούγεται χαριτωμένη δουλειά. Άλλοι, μπορούν να κάνουν τον Έλβις Πρίσλευ ή τον Μάικλ Τζάκσον.
Οι γονείς θα αναπολούν την (ξέφρενη) νεότητά τους και οι πιτσιρικάδες θα τρώνε το φαί τους…

6) «Να αντικατασταθεί επίσης το απαίσιο γαϊτανάκι-δέντρο, που υπάρχει στην καλντέρα (ευθεία Φηρών ) με ένα ωραίο φωτισμένο γαιτανάκι-καράβι

Επίσης, προτείνουμε να αντικατασταθεί ολόκληρη η ευθεία Φηρών – Πύργου γιατί είναι γεμάτη επικίνδυνες λακκούβες που κάθε χρόνο τις μπαλώνουν και κάθε χρόνο χειρότερες γίνονται.
Επίσης, προτείνουμε να αντικατασταθεί ο απαίσιος στολισμός στο αεροδρόμιο με ένα ωραίο φωτισμένο αεροπλάνο που θα τοποθετηθεί στην μέση της πίστας του αεροδρομίου.

7) «Ένα μικρό, στολισμένο καρουζέλ, κοντά στη πλατεία , θα γέμιζε χαρά τους μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού μας.»

Γιατί και οι μεγάλοι έχουν δικαίωμα να γυρίζουν τις κορδέλες γύρω γύρω και δεν μπορούν να είναι όλη την ώρα «σοβαροί»
Επίσης προτείνουμε, από του χρόνου, δίπλα στο (παραδοσιακό) γαϊτανάκι – δέντρο στην πλατεία των Φηρών να τοποθετηθεί και μια κρεμάλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες, που ενώ μας υπόσχονται ότι θα τις χαμηλώσουνε, αυτές πετάνε στα ύψη…

Επίσης προτείνουμε την καταπληκτική ιδέα, να θέσει στόχο η Σαντορίνη στα επόμενα 15 χρόνια να γίνει ο Δήμος της Ελλάδας που θα στολίζει το πιο ψηλό Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ευρώπη. Επιτέλους! Ευκαιρία να φωτογραφηθεί ο Δήμαρχος Θήρας δίπλα στο ψηλότερο δέντρο της Ευρώπης κι όχι δίπλα σε καζάνια με φάβα και βαρέλια με κρασί. Επιτέλους! να καταξιωθεί το νησί μας και ως χειμερινός προορισμός.
Επόμενος στόχος θα είναι η δημιουργία παγοδρομίου ώστε να αθλούνται οι νέοι του νησιού μας και να μην αποκτούν κακές συνήθειες, αντί αυτού να παίρνουν τα παγοπέδιλά τους, όπως καλή ώρα τα βατραχοπέδιλά τους, και αντί για βουτιές να κάνουν τολούπ και σλάλομ.

Προτείνουμε επίσης ο Δήμος της Σαντορίνης να διοργανώσει πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση στην πλατεία των Φηρών με τον Γιούρι Γκέλερ που θα στραβώνει τα κουτάλια του, γιατί τόσα χρόνια που ο Δήμος καλούσε τοπικά συγκροτήματα ψάχναμε να βρούμε τι «στράβωνε» και μαζευόντουσαν στην πλατεία 3 κι ο κούκος και 5 Αλβανοί (περαστικοί)
Επίσης, προτείνουμε ο Δήμος να διοργανώσει ,ανήμερα των Χριστουγέννων, σισίτιο μοιράζοντας γαλοπούλες (ψημένες) κουραμπιέδες και μελομακάρονα σε όσους δεν έχουν τα χρήματα για να τα αγοράσουν. Που ξέρεις, πολλές νοικοκυρές να γλιτώσουν το ψήσιμο.

…….

«Τα Χριστούγεννα έρχονται φίλοι μου .Πλησιάζουν .¨Όσοι φύγετε από το νησί, να περάσετε καλά, και να τραβήξετε καμιά φωτογραφία από τις στολισμένες περιοχές που θα πάτε και μετά να την δείξετε σε όλους αυτούς τους ακούλτουρους (ειλικρινά εδώ δεν καταλαβαίνω τον ποιητή!) μπας και του χρόνου γίνει τίποτε καλύτερο»

(εμείς πάντως, ότι καλύτερο μπορέσαμε , το προτείναμε ).
σσ Προφανώς αυτοί οι … ακούλτουροι (!!) δεν έχουν ούτε καν ίντερνετ για να δούν πως στολίζονται άλλες πόλεις…

Εν ολίγοις, αφού δεν πήγατε πουθενά, καλά να πάθετε! Καθίστε τώρα σπίτι σας να βλέπετε ταινίες στο ντι βι ντί (και την καλντέρα με την ησυχία σας) και….. αφήστε όσους δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα να σας…. ζηλεύουν!