Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) σχετικά με τα έσοδα για τον ξενοδοχειακό κλάδο το 2009,
προβλέψεις τις οποίες αξίζει να παρατηρήσει και να αναλύσει κανείς ώστε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσιάζονται στο
www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1050654&lngDtrID=251
η μείωση αυτή οφείλεται σε τέσσερις βασικούς λόγους:
στις μειωμένες αφίξεις, στη μικρότερη διάρκεια διαμονής των ξένων τουριστών, στον περιορισμό των δαπανών των τουριστών και στις χαμηλότερες τιμές που προσέφεραν τα ξενοδοχεία.
Το ποσοστό της μείωσης των εσόδων, εκτιμά το ΙΤΕΠ, γεννά ανησυχίες, καθώς θεωρείται πολύ υψηλό και κρίσιμο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται σε οριακή θέση.
Αναλυτικότερα, οι αφίξεις τουριστών στα σημαντικότερα αεροδρόμια της χώρας τον Αύγουστο σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση (-9%) από αυτή που σημειώθηκε τον Ιούλιο (-6%).
Αυτό συνεπάγεται ότι οι αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2009 μειώθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Η τουριστική περίοδος για τη χώρα μας θα κλείσει ουσιαστικά το Σεπτέμβριο, ο οποίος, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, είναι πολύ πιθανόν να είναι χειρότερος από το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι υπόλοιποι μήνες του έτους, παρότι δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τη συνολική πορεία του τουρισμού στη χώρα μας, θα κινηθούν και αυτοί αρνητικά, με αποτέλεσμα οι αεροπορικές αφίξεις να σημειώσουν μείωση -9% έως -10%.
Η τελική πορεία των αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα μας θα εξαρτηθεί και από την πορεία των αφίξεων με άλλα μέσα μεταφοράς, εκτός του αεροπλάνου.
Οι ενδείξεις, που υπάρχουν, συνηγορούν ότι αυτή η κατηγορία των αφίξεων δεν θα σημειώσει εξίσου αρνητική εξέλιξη σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τελική πορεία των αφίξεων θα είναι λιγότερο αρνητική από αυτήν που δείχνουν οι αεροπορικές αφίξεις.
Πάντως, το ποσοστό μείωσης θα είναι πολύ υψηλό, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι απέχει σημαντικά από την ετήσια τάση ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, η οποία κυμαίνεται γύρω στο 5%.
Όπως τονίζει το ΙΤΕΠ οι παραπάνω εξελίξεις προδιαγράφουν την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει ο κλάδος στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα τόσο των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και ο τουρισμός όσο και της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Με βάση τις εκτιμήσεις του ΙΤΕΠ το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας επισήμανε ότι: «Τα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού μέχρι σήμερα δημιουργούν ανησυχία, αγωνία, προβληματισμό, αλλά και ευκαιρία να σκύψουμε στα προβλήματα όλοι μαζί, πολιτεία, παραγωγικοί φορείς και εργαζόμενοι, προκειμένου να παρθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για ένα νέο ξεκίνημα.
Το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού έχει σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ και την απασχόληση της ελληνικής οικονομίας δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό και άστοχες ενέργειες. Η εμπειρία της φετινής χρονιάς πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό για τη χάραξη της κατάλληλης πολιτικής, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων στο μέλλον, αναφέρει το ΙΤΕΠ.
Σημειώνουμε ότι κατά καιρούς πολλοί φορείς καθώς και σύλλογοι επαγγελματιών παρουσιάζουν τις δικές τους εκτιμήσεις και μεταφράζουν τα επίσημα στοιχεία σχετικά με την τουριστική κίνηση στην χώρα μας. Στοιχεία τα οποία αξίζει να λαμβάνει υπόψη του κανείς, χωρίς όμως φοβικά σύνδρομα, στην προσπάθειά του να λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο την επιχείρησή του ή να ξεκινήσει την λειτουργία μιας νέας επιχείρησης.