Τετάρτη, Μαΐου 13, 2009

Ενημερωτικό μήνυμα στην μνήμη του Ευγένιου Σπαθάρη μας έστειλε σήμερα ο κ. Μανώλης Λιγνός. Μαζί με το κείμενο μας έστειλε και φωτογραφίες τις οποίες αναδημοσιεύουμε.


Σύμφωνα με το κείμενο,

Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν άριστος και γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης με σπάνιο λογοτεχνικό και ζωγραφικό ταλέντο. Ο πατέρας του Σωτήρης είχε γεννηθεί το 1892 στον Καρτεράδο με έμφυτη την αγάπη για το θέατρο. Αυτή του η αγάπη εκδηλώθηκε γρήγορα μέσω του Καραγκιόζη και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του Θεάτρου Σκιών, όπως και ο εκλιπών, αγαπητός γιός του Ευγένιος, που συνέχισε επάξια και αντάξια την καλλιτεχνική του πορεία.

Στο Δημοτικό Σχολείο Καρτεράδου έχει δοθεί τιμητικά η επωνυμία«Ευγένιος Σπαθάρης».

Στην πρώτη φωτογραφία διακρίνεται ο αλησμόνητος Ευγένιος Σπαθάρης και η πρωταγωνίστρια του Θεάτρου Έλσα Βεργή, με το συζυγό της ηθοποιό Τάσο Φράγκο, καθώς και ο Εμμανουήλ Α. Λιγνός, μετά τις εκδηλώσεις με την επωνυμία «Θηραϊκά», το 1976. Τότε ο Ευγένιος Σπαθάρης έδωσε 12 παραστάσεις σε όλα τα χωριά, με βοηθό, το νεαρό γιο του Σωτήρη και σήμερα σκηνοθέτη στην τηλεόραση.

Στην άλλη φωτογραφία διακρίνεται ο Ευγένιος Σπαθάρης με την αλησμόνητη φιλοθηραία εκπαιδευτικό και λαογράφο Ειρήνη Χορταρέα στην εκδήλωση, που διοργάνωθηκε στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο προς τιμήν του, όπου και του απονεμήθηκε το Μετάλλιο του Δήμου Θήρας







































.