Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 08, 2008

Ανασυντίθενται, εικονικά, οι τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου.
«Μόλις τελείωσε η σύνθεση της μεγαλύτερης τοιχογραφίας όπου εργάστηκαν 10 άνθρωποι επί δέκα χρόνια. Παρουσιάζει γιγαντιαίες σπείρες και έχει διάσταση 5 μέτρα πλάτος επί 3 μέτρα ύψος» μας λέει ο ανασκαφέας του Ακρωτηρίου Θήρας, καθηγητής Χρήστος Ντούμας για τον ψηφιακό αρχαιολόγο της Σαντορίνης.
Πρόκειται για έναν νέο σύμμαχο που έρχεται να προστεθεί στο επίπονο έργο των αρχαιολόγων και αποτελείται από σκάνερ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

«Η νέα τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα να αλλάξει ο τρόπος της αρχαιολογικής έρευνας», λέει στο «Science Daily» ο καθηγητής Πληροφορικής στο Πρίνστον, Ντέιβιντ Ντόμπκιν.
http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=9218



«Η μείωση των θαλάσσιων ιχθυαποθεμάτων είναι δεδομένη». Το επισημαίνουν οι επιστήμονες, το επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι ψαράδες, που συχνά επιστρέφουν χωρίς να πιάσουν ούτε λέπι. Αιτία η υπεραλίευση που βέβαια χτυπά τα περισσότερο δημοφιλή ψάρια. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η σαρδέλα μειώθηκε από τότε που η μόδα την ενέταξε στο μενού κάθε εστιατορίου που σέβεται τον εαυτό του. Το 65-70% των εμπορικών ψαριών στην Ελλάδα υπεραλιεύεται σύμφωνα με την «Greenpeace».
http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=9214
Όμως,

Διέξοδοι (για όλα) υπάρχουν, χρειάζεται όμως και λίγη φαντασία.
«Ο αλιευτικός τουρισμός δίνει διέξοδο στους αλιείς για τη διαφοροποίηση της απασχόλησής τους, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας τους στο επάγγελμα», δηλώνει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Αγροτουριστικής ΑΕ κυρία Μπριγκίττα Παπασταύρου και προσθέτει ότι αυτή η μορφή τουρισμού μπορεί να οδηγήσει τους αλιείς στην τόνωση της απασχόλησης και συνάμα του εισοδήματός τους.
Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Παπασταύρου,
«Στην Ελλάδα των χιλιάδων νησιών, της μεγάλης ναυτικής παράδοσης και του μέχρι πρότινος πλούσιου σε αλιεύματα υδάτινου περιβάλλοντος, το παραδοσιακό επάγγελμα του αλιέως φθίνει. Σύμφωνα με στοιχεία της «Εurostat», η απασχόληση στην αλιεία στη χώρα μας μειώθηκε κατά 34% μεταξύ των ετών 1997 και 2006, ενώ η πλειονότητα των αλιευτικών σκαφών είναι μεγάλης ηλικίας. Οι λόγοι είναι πολλοί και λίγο ως πολύ γνωστοί, όπως για παράδειγμα η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η υπεραλίευση κτλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόβαλε ως λύση, για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία, το μέτρο της απόσυρσης ως το 2013 περίπου 7.500 ελληνικών αλιευτικών σκαφών, την ίδια ώρα που στη γείτονα Τουρκία, τα αλιευτικά σκάφη της οποίας δεν υπόκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, "αλωνίζουν" στο Αιγαίο».
http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=9213



Αυριο ξεκινούν τα γυρίσματα της Γερμανικής τηλεταινίας ταινίας Greek Kisses που θα πραγματοποιηθούν στην Σαντορίνη. Τα γυρίσματα θα γίνουν το διάστημα
9 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου και από την παραγωγή της ταινίας ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ άτομα όλων των ηλικιών να συμμετάσχουν ως ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6939 525571 και 22860 72075
Σημειώνεται ότι οι συνεργάτες - βοηθιτικοί ηθοποιοί θα απασχοληθούν συγκεκριμένες μέρες και ώρες κατά την διάρκεια του διαστήματος 9.9 -2.10.



Ολοκληρώθηκε ο 4ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «The Muse», που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Γκύζη.
Ο τελικός του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε χθές Κυριακή ενώ απόψε ,σε ειδική εκδήλωση, θα απονεμηθούν τα βραβεία στους νικητές, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η τελετή θα γίνει στις 18:00 και θα ακολουθήσει η συναυλία. Είσοδος ελεύθερη


Μικρή αλλαγή στο πρόγραμμα και
Στο γήπεδο του Καμαρίου θα γίνει η αποψινή παράσταση της REDA,
μίας από τις παλαιότερες και καλύτερες ομάδες χορού της Αιγύπτου, που βρέθηκε στη Σαντορίνη για τρεις μοναδικές παραστάσεις παραδοσιακού αιγυπτιακού χορού, που διοργανώνει ο Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Σαντορίνης (IWOS), σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείου Πολιτισμού, την Αναπτυξιακή Κοινοτική Επιχείρηση Οίας και τη Δ.Ε.ΠΟ.Τ.Α.Θ.
Απόψε ,λοιπόν, η τελευταία και καλύτερη παράσταση της REDA στο γήπεδο Καμαρίου.