Δευτέρα, Νοεμβρίου 17, 2008

Μήπως η κακοδαιμονία τελείωσε;
Σε δυό χρόνια από σήμερα, η Σαντορίνη θα είναι …. ένα διαφορετικό νησί.
Πολύ καλύτερο, με σύγχρονες υπηρεσίες και υποδομές καθώς όλα δείχνουν.

Ευχάριστες και πάνω απ’ όλα αισιόδοξες είναι οι ειδήσεις που ακούμε για την έναρξη και την πορεία μεγάλων έργων, «έργων –κλειδιών» για τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού.

Με ορίζοντα το 2010.
Δυό χρόνια …υπομονή(;). Δυό χρόνια δουλειάς πάντως φαίνεται έχουμε μπροστά μας.
Και ο πρόλογος αναφέρεται στις ειδήσεις που μαθαίνουμε για την πορεία μεγάλων έργων στο νησί, μιας και οι εργασίες για τη κατασκευή του Νέου Νοσοκομείου ξεκίνησαν (αν και χωρίς φιέστες και Αβραμόπουλο), οι εξελίξεις και η κινητικότητα σχετικά με το Στέγαστρο του Ακρωτηρίου είναι εντονότερες παρά ποτέ με την -τυπική- έγκριση σε λίγες μέρες της αναθεωρημένης μελέτης αποκατάστασης του στεγάστρου του Ακρωτηρίου, αλλά και της είδησης ότι η κατασκευή του Νέου Εμπορικού Λιμανιού της Σαντορίνης δεν αποτελεί «όνειρο» αλλά το θέμα παραμένει επίκαιρο μιας και οι δεκάδες επιμέρους μελέτες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του φακέλου, συνεχίζονται και βέβαια χρηματοδοτούνται πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι πιστεύουν στο έργο.

Νέο Νοσοκομείο
Αύγουστος του 2010 (αν υπολογίζουμε καλά;)
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Μιχάλη Ρούσσου, που εχει πάρει «προσωπικά» την υπόθεση της κατασκευής του Νέου Νοσοκομείου, χθες κατά την διάρκεια της έναρξης των εργασιών, η ολοκλήρωση του έργου θα απαιτήσει 22 μήνες, σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του εργολάβου.

Στέγαστρο Ακρωτηρίου
Σ’αυτήν την περίπτωση μπορεί να μην έχουμε χρονοδιάγραμμα, όμως, θέμα χρόνου ή και ημερών είναι η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του στεγάστρου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που προκύπτουν από δηλώσεις του Νομαρχιακού Συμβούλου κ. Γιώργου Μητροπία, ο βρετανικός οίκος Ove Arup έχει εναρμονιστεί με όλες τις παρατηρήσεις που έκανε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην μελέτη αποκατάστασης η οποία ελέγχεται αυτές τις ημέρες από τον τεχνικό σύμβουλο της Διεύθυνσης Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κέντρων και στη συνέχεια θα σταλεί για έγκριση στο Πολεοδομικό Γραφείο Θήρας για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Νέο Εμπορικό Λιμάνι Σαντορίνης
ΥΠΕΧΩΔΕ : εμείς προχωράμε
Έχουμε προχωρήσει στην χωροθέτηση, έχουμε αυξήσει τον Προϋπολογισμό της μελέτης στα 2,5 εκ.ευρώ, έχουμε τελειώσει με την γεωτεχνική μελέτη, το σχέδιο Γενικής διάταξης, τις προμελέτες των λιμενικών, κτιριακών Ηλεκτρομηχανολογικών έργων, τις βυθομετρικές εργασίες την υδρολογική μελέτη και την προμελέτη υδραυλικών έργων. Τελειώνουμε με τις περιβαλλοντικές μελέτες και εντάξαμε το νέο Εμπορικό Λιμάνι Σαντορίνης στο ΕΣΠΑ με 20 εκ.ευρώ. Αυτά αναφέρει μεταξύ των άλλων στην απάντησή του προς τον Βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση με θέμα το Νέο Λιμάνι Σαντορίνης, ο Υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος.

Στην ίδια απάντηση αναφέρεται και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην μελέτη που θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει η Νομαρχία για την οδική πρόσβαση στο νέο Λιμάνι. Το Υπουργείο προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη αυτή προσέλαβε Σύμβουλο τεχνικής υποστήριξης και ανέλαβε τώρα την εκπόνηση και αυτών των μελετών που η Νομαρχία δεν κατάφερε να εκπονήσει καθυστερώντας επικίνδυνα το μεγάλο αυτό έργο. (πηγή: www.neasantorinis.gr)
Σύμφωνα με την επιστολή, φαίνεται ότι το έργο προχωρά κι ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θα πιάσει (υποθαλάσσια) δουλειά κι αυτός ο εργολάβος.

«Δικαίωμα» στο κάτω κάτω, μιας και το νησί δεν εχει ταλαιπωρηθεί και λίγο από την πορεία που είχαν στο παρελθόν τα δημόσια έργα. Μάλιστα, τόσο πολύ έχει ταλαιπωρηθεί το νησάκι και οι κάτοικοί του, που έχουμε χάσει την αισιοδοξία μας και την καλή -απαραίτητη- προαίρεσή μας σε ότι ακούμε να συμβαίνει γύρω μας. Δυστυχώς. (παλιο)καταστάσεις του παρελθόντος μας έχουν κάνει δύσπιστους ακόμη και στις πιο αισιόδοξες ειδήσεις.


Σε όλα ναι. Γιατί όχι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι νοοτροπίες που μας δίχαζαν και μας έκαναν να τα βάζουμε -και να βάζουμε τρικλοποδιές- ο ένας με τον άλλον με το σκεπτικό του ατομικού συμφέροντος, έχουν ξεπεραστεί και αφεθεί στο παρελθόν.