Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2007

  • Δευτέρα 22.1.2007
  • Την ιδρυτική του συνέλευση πραγματοποίησε χθες ο σύλλογος Φηριανών. 320 τα μέλη που εγράφησαν, ενώ ορίστηκε προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Η επόμενη συνάντηση των μελών του συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο στο ξενοδοχείο «Δαίδαλος» την Τετάρτη στις έξι το απόγευμα. Σκοποί του συλλόγου η διοργάνωση εκδηλώσεων και η αναβάθμιση των Φηρών.
  • Από μέρα σε μέρα ξεκινούν οι εργασίες για την μετεγκατάσταση της κεραίας της ΕΡΤ. Με την μετεγκατάσταση, η ΕΡΤ θα μεταδίδει το πρόγραμμα της ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΡΤ3, 3 κρατικά ραδιόφωνα καθώς και σε λίγο καιρό την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ. Κατά τ’ άλλα η συγκέντρωση υπογραφών για την απαλλαγή από την πληρωμή των τελών της ΕΡΤ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ συνεχίζεται, με δεδομένο ότι εδώ και είκοσι μέρες η κρατική τηλεόραση δεν μεταδίδει το πρόγραμμα της στην Σαντορίνη.
  • Μεγάλες κινητοποιήσεις, που δεν αποκλείεται να περιλάβουν ακινητοποίηση των υπό ελληνική σημαία πλοίων σε όλα τα λιμάνια, προαναγγέλλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για το 2ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για απάντηση στα μέτρα του ΥΕΝ με τα οποία συρρικνώνεται η συμμετοχή Ελλήνων στα πληρώματα.
  • Με ενιαίο τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τα κέρδη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και όχι τον τζίρο τους, όπως ισχύει σήμερα, θα αντικατασταθεί το τέλος υπέρ των ΟΤΑ το γνωστό (2%) με το οποίο επιβαρύνονται σήμερα τα πάσης μορφής ξενοδοχειακά καταλύματα. Τη δέσμευση για ευνοϊκό υπέρ των ξενοδόχων επαναπροσδιορισμό των επιβαρύνσεων επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών σε νομοσχέδιο με βάση την ανταποδοτικότητα και την οικονομική ή μη ευρωστία της κάθε μονάδας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων χαρακτηρίζει «δίκαιη λύση» την αντικατάσταση των τελών υπέρ ΟΤΑ με το ενιαίο τέλος επιτηδεύματος.
  • Επικίνδυνα είναι τα ενεργά ρήγματα του Αιγαίου, σύμφωνα με έρευνες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι σεισμολόγοι «βλέπουν» σεισμό μέχρι και 7,6 ρίχτερ. Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τα οποία δεν αποκλείεται "υπό προϋποθέσεις" να προκληθεί "τσουνάμι", ύστερα από ένα σεισμό, με πολύ ισχυρή δόνηση.