Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2007

Δελτίο Τύπου με θέμα το Περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Σύρο έστειλε η ΣυνΚυκλαδική Πρωτοβουλία. Το κείμενο με τίτλο «μεγάλη η καθυστέρηση στην απορρόφηση των πόρων»
Σύμφωνα με το κείμενο,
την Τετάρτη 7/11/07 πραγματοποιήθηκε στη Σύρο η καθιερωμένη, ανά εξάμηνο, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, που αφορά στα κρίσιμα θέματα της πορείας χρηματοδότησης και υλοποίησης του ΠΕΠ, καθώς και του προγραμματισμού του νέου Περιφερειακού Προγράμματος του Δ’ ΚΠΣ.
Καταρχήν θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι προκαλεί αλγεινή εντύπωση η απουσία πρόσκλησης, τουλάχιστον των επικεφαλής των παρατάξεων που μετέχουν στα δύο νομαρχιακά συμβούλια της Περιφέρειας, κάτι που φαντάζει το λιγότερο παράδοξο, όταν την ίδια στιγμή, τους κοινοποιούνται βεβαίως εκ των υστέρων οι αντίστοιχες αποφάσεις των περιφερειακών συμβουλίων.
Επί της ουσίας, εκείνο που ομολογείται και δεν μπορεί να αποκρυβεί, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην απορρόφηση των εγκεκριμένων πόρων (μόλις 64,3%), όταν ήδη έχει εξαντληθεί ο πρώτος χρόνος του κανόνα ν+2. Και αν σκεφτούμε ότι η συμμετοχή των Κυκλάδων, καλύπτει στην καλλίτερη περίπτωση το 45%, τότε μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε, πόσο πίσω βρισκόμαστε και πόσα κονδύλια στο τέλος θα χαθούν.
Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι, ότι βάσει και των στοιχείων που έχουν γνωστοποιηθεί, τα κονδύλια που αντιστοιχούν στο ΠΕΠ του Δ΄ ΚΠΣ 2007-2013, αν υπολογισθούν στη βάση των ορίων της σημερινής Περιφέρειας (Κυκλάδες-Δωδεκάνησα) και όχι της διευρυμένης (με συμμετοχή και της Κρήτης), φθάνουν το πολύ στο 25% του σημερινού ΠΕΠ, δηλαδή 140 εκατομ. ευρώ, κάτι που αναδεικνύει και πάλι τις βαρύτατες ευθύνες όλων όσων επέτρεψαν η Περιφέρεια να τεθεί εκτός Στόχου I.
Πέραν αυτών, μένει ακόμα πολύς δρόμος για να προσδιοριστεί το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης του Δ΄ ΚΠΣ, αφού δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί και ψηφιστεί οι διαδικασίες διαχείρισης και οι φορείς πιστοποίησης των τελικών δικαιούχων. Και απ’ αυτή την άποψη, φαντάζει τουλάχιστον ευσεβής πόθος η διεκδίκηση εφαρμογής του δημοκρατικού προγραμματισμού, όταν οι διαδικασίες για τις τελικές αποφάσεις θα πρέπει να περνούν από σαράντα κύματα, λόγω της θεσμοθέτησης πολλών και πολλαπλών επιπέδων διοίκησης και διαχείρισης.
Τέλος σχετικά με τις «αποσχιστικές» δηλώσεις του Νομάρχη Δωδεκανήσων, είναι προφανές ότι δεν μπορεί κανείς να τις πάρει στα σοβαρά, όταν στερούνται σοβαρών επιχειρημάτων και έχουν πυροτεχνηματικό χαρακτήρα. Εκτός κι΄ αν ο κ. Μαχαιρίδης ευελπιστεί ότι έτσι πιθανόν στο μέλλον θα επανενταχθεί στο Στόχο I και έτσι η Δωδεκάνησος θα έχει καλλίτερη μεταχείριση. Αλλά και αυτό φαντάζει απίθανο, εφόσον δεν διαφαίνεται ότι μετά το 2013 θα υπάρξουν και νέα ΚΠΣ.








Μπορεί στην Σαντορίνη να έχουμε καιρό να «δούμε» έργο να δημοπρατείται, συχνά όμως «ακούμε» για έργα που δημοπρατούνται και εντάσσονται σε προγράμματα της Περιφέρειας. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Περιφέρειας,
δύο (2) Ενέργειες και δύο (2) Μελέτες εντάχθηκαν οριστικά στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» για την Περιφέρεια Νοτίου.
Συγκεκριμένα έγινε η οριστική ένταξη των εξής έργων:
«Προμήθεια Φωτιστικών Σωμάτων» του Δήμου Πάρου συνολικού προϋπολογισμού 70.000 €.
«Προμελέτη και Τεύχη Δημοπράτησης Χ.Υ.Τ.Α» του Δήμου Νισύρου συνολικού προϋπολογισμού 107.615,93 €.
«Πολεοδομική μελέτη επέκτασης και αναθεώρησης του οικισμού Καρδάμαινας και σχετική πράξη εφαρμογής» του Δήμου Ηρακλειδών, νήσου Κω, συνολικού προϋπολογισμού 110.000€.
«Προμήθεια Μηχανημάτων (τσαπακι-μικρό ταμπερ) της Κοινότητας Αγαθονησίου, συνολικού προϋπολογισμού 70.000€
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΗΣΕΑΣ» 247 ΕΡΓΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 49.977.531,64€







Ξεκίνησε τις προβολές της το περασμένο Σάββατο η αυλαία της Κινηματογραφικής Λέσχης Θήρας με την ταινία «Οι ζωές των άλλων» του Γερμανού σκηνοθέτη Φλόριαν Χένκελ Βον Ντόνερσμαρκ, με θέμα την καθημερινότητα καθώς και το σύστημα παρακολούθησης που εφάρμοζε το καθεστώς στην Ανατολική Γερμανία λίγο πριν την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Το σύστημα παρακολούθησης αποκαλύπτεται με λεπτομέρειες που βασίζονται στην έρευνα του σκηνοθέτη σε αρχεία και ντοκουμέντα αλλά και στην επαφή του με ιστορικούς και αυτόπτες μάρτυρες.
Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στο αμφιθέατρο του οινοποιείου Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι στις 20:30.

Για κάθε πληροφορία σχετικά με τις ταινίες που προβάλλονται καθώς και για ενδιαφερουσες ηλεκτρονικές συζητήσεις μπορείται να επισκεφθείτε το μπλόγκ της λέσχης στο : http://kileth.blogspot.com/






Αύριο Τετάρτη 21 του μήνα, Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, θα πραγματοποιηθεί δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στις 12.00 το μεσημέρι στην 134 ΣΜ , στην Αεροπορική Μονάδα της Σαντορίνης.

Παράλληλα, το καθιερωμένο πανηγύρι στην Θηρασιά θα γίνει στον Ποταμό όπου θα γιορταστεί η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου. Η γιορτή θα γίνει αμέσως μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία και θα περιλαμβάνει φαγητό, κρασί και παραδοσιακή μουσική






Πολύ σημαντική διευκρίνιση για τον Ελληνικό Τουρισμό
«Καθαρές» οι ελληνικές αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικά γραφεία
«Καθαρές» οι ελληνικές αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικά γραφεία στην έρευνα
Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα προστασίας των καταναλωτών, Μιλένα Κούνεβα, ανακοίνωσε σήμερα (14/11/2007) τα συμπεράσματα έρευνας σε 15 από τα 27 κράτη μέλη και στη Νορβηγία, σχετικά με την παραπληροφόρηση ιστοσελίδων αεροπορικών εταιρειών και ταξιδιωτικών γραφείων. Στην απάντηση που έδωσε στη διάρκεια της Ολομέλεια του Στρασβούργου στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Μαυρομμάτη, ύστερα από σχετική ερώτησή του, υπογράμμισε ότι τα παραπλανητικά στοιχεία έρχονται τόσο από εταιρείες χαμηλού κόστους και άλλες ιστοσελίδες αεροπορικών εισιτηρίων όσο και από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης.
"Τα συμπεράσματα της έρευνας της Κομισιόν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, όσο και ικανοποιητικά για την Ελληνική πλευρά που αφορούν τις αεροπορικές μας εταιρείες καθώς και τα τουριστικά γραφεία. το γεγονός ότι σε 13 έρευνες ιστοσελίδων που εξετάστηκαν δεν υπήρχε καμία παραπληροφόρηση, άρα και παραπλανητικά στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας, θεωρώ ότι δίνουν εύσημα στους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα για την τήρηση νόμων και κανόνων προς το συμφέρον του καταναλωτή", τόνισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής μετά την επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής.
Αναλυτικότερα, αναφέρεται ότι εξετάστηκαν 447 ιστοσελίδες αεροπορικών εταιρειών και τουριστικών γραφείων, από τις οποίες οι 226 βρέθηκαν να περιέχουν παραπλανητικά στοιχεία σχετικά με τιμές των εισιτηρίων, κυρίως στο πλαίσιο διαφημίσεων των προσφορών τους. Αρνητική πρωταγωνίστρια από τις 16 χώρες των παραπλανητικών στοιχείων που δίνουν στις ιστοσελίδες τους οι εταιρείες είναι το Βέλγιο (46 στις 48), η Νορβηγία (22 στις 31), η Ισπανία και η Γαλλία με 7 και 9 στις 11 αντίστοιχα.
Η συχνότερη πλάνη των εταιρειών είναι η αναφορά μια δελεαστικής τιμής εισιτηρίου, στην οποία δεν περιλαμβάνονται οι φόροι αεροδρομίου ή οι άλλες πιθανές χρεώσεις (έξοδα φακέλου κτλ). Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά γραφεία τις περισσότερες φορές δε διευκρινίζουν ότι οι προσφορές τους ισχύουν για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων, ούτε τη χρονική διάρκεια των μειωμένων τιμών που διαθέτουν καθώς επίσης και την ακριβή διαδρομή, εάν δηλαδή αποτελείται από πτήσεις με ανταπόκριση.
Η αρμόδια Επίτροπος δήλωσε ότι δε θα αποκαλύψει τα ονόματα των εταιρειών για να τους αφήσει χρόνο να συμμορφωθούν. Παρόλα αυτά δεσμεύτηκε ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας, ήτοι σε τέσσερις μήνες, όχι μόνο θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα αλλά και θα κινηθεί νομικά εναντίον τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, πολλές γνωστές αεροπορικές εταιρείες από το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία, παραβιάζουν τα δικαιώματα των καταναλωτών ανακοινώνοντας ψευδή στοιχεία στις ιστοσελίδες τους.
Η έρευνα της Επιτροπής επικεντρώθηκε σε τρία σημεία:
την ανάδειξη στην ιστοσελίδα της τελικής τιμής, με καθαρή αναφορά ότι αυτή περιλαμβάνει κάθε επιπλέον κόστος, όπως για παράδειγμα τους φόρους αεροδρομίου,
τη διαθεσιμότητα της προσφοράς, δηλαδή πόσα εισιτήρια με μειωμένη τιμή διαθέτει η εταιρεία,
την ύπαρξη δίκαιων όρων στα συμβόλαια, οι οποίοι θα είναι ευκρινείς και θα αναγράφονται στη γλώσσα του καταναλωτή στον οποίο απευθύνονται.
Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα στοιχεία σχετικά με :
Χώρα - Αριθμός ιστοσελίδων που εξετάστηκαν - Αριθμός ιστοσελίδων όπου υπήρχε παραπληροφόρηση
Σουηδία 32 16
Βουλγαρία 54 18
Δανία 62 25
Ελλάδα 13 0
Φινλανδία 30 20
Κύπρος 8 0
Λιθουανία 40 23
Βέλγιο 48 46
Πορτογαλία 16 11
Ισπανία 11 7
Ιταλία 11 9
Αυστρία 20 0
Νορβηγία 31 22
Γαλλία 31 13
Εσθονία 26 14
Μάλτα 14 2
Σύνολο 447 226