Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2007

Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα η σημερινή και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης, στο μήνυμά του εστιάζει στη διατήρηση και επαύξηση του ναυτιλιακού συναλλάγματος ως πρωταρχικού στόχου της Πολιτείας.
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) με ενέργειες του οποίου και καθιερώθηκε ο εορτασμός, στο φετινό του μήνυμα θέτει θέμα περιβαλλοντικών προκλήσεων σημειώνοντας παράλληλα ότι η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης. Ο ΙΜΟ εκτιμά ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η έκχυση πετρελαίου στις θάλασσες, είτε λόγω ατυχημάτων ,όπως υποστηρίζει, ή κακών επιχειρησιακών πρακτικών. Όπως τονίζουν αναλυτές της ναυτιλιακής αγοράς το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο αυξήθηκε κατά 135% μεταξύ 1985 και 2000. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, οι εκτιμήσεις εκχυθέντων ποσοτήτων πετρελαίου στη διάρκεια της ίδιας περιόδου δείχνουν σταθερή μείωση κατά 85%.


Ενώ, ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνος Καμμένος, σε ερώτηση για μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής της Καλντέρας εξ’αιτίας του ναυαγίου, απαντάει με… άλλα αντί άλλων. Συγκεκριμένα στην ερώτηση «με την μόλυνση στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης τι σκοπεύετε να κάνετε», ο υφυπουργός απαντά» το θέμα της Σαντορίνης είναι θέμα αρκετά σοβαρό, αλλά παράλληλα με το θέμα της Σαντορίνης θα κοιτάξουμε και την Θηρασιά. Είναι ένα θέμα, το οποίο πλέον με το κοινό υπουργείο που έχει δημιουργηθεί, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε πολύ καλύτερα σε συνεργασία με τους φορείς που εμπλέκονται»
Για του λόγου το αληθές μπορείτε να επιβεβαιώσετε την ερώτηση και την απάντηση στο: http://users.forthnet.gr/syr/typokykladiki/koinignomi.pdf η εναλλακτικά στο http://www.typokykladiki.gr/





Όμως, παγκόσμια μέρα τουρισμού ήταν η χθεσινή 27η του Σεπτέμβρη και το γεγονός μας θύμισε με Δελτίο Τύπου η ευρωβουλευτής της ΝΔ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού
Ρόδη Κράτσα. Σύμφωνα με την ενημέρωση:

Η 27η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι έχει αφιερωθεί από τα Ηνωμένη Έθνη, εφέτος, στις γυναίκες εργαζόμενες στον τουριστικό κλάδο, σημειώνει η κ. Ρόδη Κράτσα, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού.
Ο τουρισμός αποτελεί σήμερα σημαντικό πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας και ανάπτυξης. Τόσο η προβολή του όσο και η στήριξη του μέσω στοχευμένων και αποτελεσματικών πολιτικών από την Ε.Ε. προσφέρει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, σε χώρες όπως η Ελλάδα, κατεξοχήν τουριστικούς προορισμούς, αναφέρει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. Η θέση δε, των γυναικών στη τουριστική βιομηχανία και στις παρεχόμενες υπηρεσίες αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου αλλά και την κοινωνική συνοχή.


Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε, αυτή την εβδομάδα η Eurostat, το 56% τον ευρωπαίων στον τουριστικό κλάδο είναι γυναίκες. Πρωταθλητές στη γυναικεία απασχόληση αναδεικνύονται η Εσθονία με 76%, η Λιθουανία με 83% και η Λετονία με 95% ενώ η χώρα μας βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη με μόλις 44%.


Τα στοιχεία επίσης ως προς τη "ψαλίδα" στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων στον κλάδο αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής αφού παρουσιάζουν την Ελληνίδα εργαζόμενη στα τουριστικά επαγγέλματα να κερδίζει το 74% από την αμοιβή των ανδρών. Την μικρότερη "ψαλίδα" παρουσιάζει το Βέλγιο με 93%, η Δανία και Μάλτα με 87%, η Βουλγαρία και Σουηδία με 86%.


Η φετινή Παγκόσμια αυτή Ημέρα Τουρισμού πρέπει να αποτελέσει για τη χώρα μας μία καλή ευκαιρία για να ευαισθητοποιηθούμε και να αναλύσουμε τα προβλήματα ώστε να δεσμευθούμε για δράσεις που θα δώσουν περισσότερες και καλύτερες δυνατότητες απασχόλησης των γυναικών στον τουρισμό, σε ένα κλάδο με συνεχή ανάπτυξη και σημαντική συμβολή στην οικονομία μας, καταλήγει η κ. Κράτσα.