Δευτέρα, Απριλίου 19, 2010

Είναι ερείπιο κι απ οτι φαίνεται ετσι θα παραμείνει.. (το πολύ πολύ μπορεί και να πέσει)

Κι αναφέρομαι στο «τουριστικό περίπτερο» στην Περίσα ιδιοκτησίας ΕΤΑ (εταιρίας διαχείρησης τουριστικών ακινήτων) η οποία πέρσυ το είχε βγάλει σε δημοπρασία με υψηλό όμως αντίτιμο (σε σχέση με την κατάσταση του ακινήτου)
Μέχρι στιγμής πάντως κι απ όσο γνωρίζουμε δεν εχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την τύχη του κι αυτην της περιοχής γύρω του.

Πλήν όμως, η υπόθεση εχει ενδιαφέρον, μιας και πρόκειται για μια απο τις πιο βαριές σε ιστορία
-και μάλιστα αρχαιολογικής- του νησιού.
Έτσι λοιπόν, πρέπει να πούμε οτι πίσω απο αυτό το ακίνητο βρίσκεται (θαμένη....) η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης απο την οποία πήρε το όνομά του το νησί. Πλήν όμως εκτός απο την θαμένη εκκλησία, η περιοχή εκεί είναι βρώμικη, αναξιοποίητη και γενικά παραμελημένη. Όσο για την -εύλογη- απορία, γιατί δεν έχει προχωρήσει η αρχαιολογική έρευνα στην εκκλησία, η απάντηση (κυνικότατη για να αντικρούσει μια εύλογη απορία...) λέει οτι δεν υπάρχουν τα λεφτά. Κι ακόμη χειρότερα, επειδή η εκκλησία είναι θαμένη σε βάθος μέτρων, τα έξοδα θα ήταν πολλά.

Αναφέροντας την υπόθεση σε γνωστό, αμέσως μου έστειλε την εμπεριστατωμένη απάντηση. Πρόκειται για δημοσιεύμα της εφημερίδας «το Βήμα» του 2001 που μας λέει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Αξίζει να το διαβάσετε, τουλάχιστο, για να ξέρουμε οτι το νησί δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε κι οτι δυστυχώς πολλά σημαντικά πράγματα παραμένουν ... καταχωνιασμένα.
Δεν θα ήταν πάντως και άσχημη ιδέα να ξεκινήσει και πάλι μια προσπάθεια της τοπικής Αυτοδιοίκησης (βρείτε τα πώς, ποιός και τι) να ανακινήσει το θέμα και να απαιτήσει την άμεση ανάδειξη του μνημείου.
Τέλος, .. τι σχόλιο να κάνουμε στον επίλογο του κειμένου που μας παροτρίνει να επισκεφθούμε τον ... «επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο»