Δευτέρα, Ιουνίου 08, 2015

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΤΕΚΝΩΝ – ενημέρωση από το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για το θέμα,

Ασφαλισμένος γονέας τέκνου Ατόμου με Αναπηρία (ΑμεΑ) σε φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (δηλαδή ΙΚΑ κ.λπ.), δύναται να συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος, ανεξαρτήτως του ορίου ηλικίας και της ημερομηνίας υπαγωγής του στην ασφάλιση, εφόσον:
έχει πραγματοποιήσει 7.500 ημέρες εργασίας (χρόνος πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης) και
δεν έχει καταστεί ήδη συνταξιούχος οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου ή δεν θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης, ακόμα και στην περίπτωση που δεν το έχει ασκήσει, από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

Οι διατάξεις αυτές δεν έχουν κατώτατο ηλικιακό όριο, συνεπώς ο ενδιαφερόμενος γονέας τέκνου Ατόμου με Αναπηρία (ΑμεΑ) έχει τη δυνατότητα να λάβει σύνταξη με μόνες προϋποθέσεις:
τη συμπλήρωση των 7.500 ημερών εργασίας (ασφάλισης) και
την αποδεδειγμένη με επίσημα έγγραφα (π.χ. επιτροπής ΚΕΠΑ) αναπηρία του τέκνου του.
Ειδικότερα, για τους γονείς τέκνων Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), εκτός των γενικών προϋποθέσεων που αναφέρονται ανωτέρω, πρέπει επίσης να πληρούνται οι εξής επιπλέον όροι:
1)      Το τέκνο να είναι άγαμο και ανάπηρο με ποσοστό 67% και άνω, να μην εργάζεται και να μην νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα.
2)      Ο έτερος γονέας και σύζυγος του γονέα που ασκεί το δικαίωμα, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης του:

Α) Να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 2.400 ημέρες εργασίας ή οκτώ (8) έτη πραγματικής ασφάλισης σε φορείς κύριας ασφάλισης ή/και στο Δημόσιο, εκ των οποίων οι 600 ημέρες ή τα δύο (2) έτη να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια.
Β) Να εργάζεται.
Γ) Να μην λαμβάνει και να μην έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο.
Δ) Να έχει υποβάλει υπεύθυνη δήλωση προς τον ασφαλιστικό του φορέα ή τους φορείς στους οποίους είναι ασφαλισμένος ότι δεν έχει ασκήσει ούτε προτίθεται να ασκήσει στο μέλλον το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις των διατάξεων για συνταξιοδότηση λόγω ανάπηρου τέκνου.
Ε) Σε περίπτωση λύσης του γάμου των γονέων του ανήλικου ανάπηρου τέκνου, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που έχει την επιμέλεια με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, στην περίπτωση των έγγαμων ζευγαριών, ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα μονάχα στον έναν από τους δύο γονείς να συνταξιοδοτηθεί κάνοντας χρήση των παραπάνω διατάξεων.
Ενώ, αντίστοιχα, στις περιπτώσεις διαζευγμένων γονέων, το δικαίωμα αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει μόνο ο έχων την επιμέλεια του τέκνου αυτού με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.


Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο: http://inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon/  ή επικοινωνήστε με το Παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδες, στα τηλέφωνα 22810-81692 και 22810-85306. email: syrosinediktio@inegsee.gr